Azovledaren hånar mördade politiska aktivister

Kriget i Ukraina

publicerad 20 maj 2022
- av Isac Boman

Bilder på de svårt torterade kropparna tillhörande aktivister från det numera förbjudna ukrainska oppositionspartiet ”Oppositionell plattform – för livet” sprids av Azovbataljonens tidigare befälhavare som också hånar offren och menar att de nog ”skjutit sig själva i huvudet” när de insåg hur dumma de var.

Det euroskeptiska partiets ledare Ilya Kiva har varit en mycket högljudd motståndare till president Zelenskyj och i samband med att han åtalades för högförräderi för sina uttalanden under kriget sökte han istället politisk asyl i Ryssland.

Partiet uteslöt även Kiva och deklarerade att han inte längre representerar dem på något sätt – men det hjälpte föga. Partiet förbjöds först temporärt den 20 mars och sedan permanent den 14 maj. Ett flertal andra oppositionella partier och organisationer förbjöds i samma veva.

Redan den 7 mars ”försvann” dock ett flertal medlemmar och aktivister i partiet från staden Severodonetsk som då kontrollerades av ukrainska trupper. Det har länge varit oklart vart de tog vägen – men nu sprids bilder på deras döda och svårt sargade och torterade kroppar.

Vem som har mördat och torterat dem är inte fastslaget– men den tidigare befälhavaren för Azovbataljonen Maksim Zhorin är mycket nöjd med att de politiska dissidenterna dödats.

– Det här är hur ”Patrioterna för livet” ser ut nu. De försvann den 7 mars och nu har deras nya foton dykt upp, säger han i ett nu raderat inlägg på Telegram där han visar upp bilder på tre män och en kvinna som av allt att döma utsatts för mycket grov misshandel innan döden.

– Jag skulle inte bli förvånad om utredningen visar att de sköt sig själva i huvudet när de insåg hur dumma de var när de började samarbeta med Kiva
, fortsätter han och använder även smileys för att uttrycka sina känslor kring morden.

Zhorin ledde Azovbataljonen mellan augusti 2016 och september 2017. I dagsläget är han förste löjtnant i Ukrainas nationalgarde.

De mycket grafiska och obehagliga bilderna finns att ta del av här.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!