Amerikanske översten: Ukrainska soldater gömmer sig bland civila

Kriget i Ukraina

publicerad 9 mars 2022
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den pensionerade översten och tidigare Pentagon-rådgivaren Douglas Macgregor hävdar att den ukrainska armén aktivt gömmer sig bland den egna civilbefolkningen – på samma sätt som militanta islamister som använt sig av civila mänskliga sköldar i Mellanöstern.

När Fox News programledare Stuart Varney under intervjun påstår att Ryssland attackerat ukrainska kärnkraftverk och frågar vad som är ”strategin bakom detta”, blir han snabbt tillrättavisad av Macgregor.

– Strategin var inte att attackera något kärnkraftverk eller kraftnät. Ryssland har tvärtom varit väldigt noga med att inte skada elförsörjning och att inte skada kommunikationerna eller någonting annat som är nödvändigt, som exempelvis vattenförsörjningen.

– Men vad vi ser nu är att ryssarna har drivit det som finns kvar av den ukrainska armén att ta sin tillflykt till tätbefolkade områden och städer, eftersom de inte längre kan röra sig fritt då de saknar logistisk infrastruktur och luftvärn, förklarar han vidare.

Macgregor menar även att de ukrainska styrkorna medvetet använder sig av samma strategi som islamistiska terrorgrupper i Mellanöstern länge gjort – nämligen att gömma sig bland civila och använda dessa som mänskliga sköldar.

– De minglar nu runt med lokalbefolkningen ungefär som vi har sett i Mellanöstern när vi körde ut islamisterna, de sprang in i städer, använde människor och civilbefolkningen som sköldar, och försökte undvika att bli förintade. Jag tror att det i grunden är vad som händer idag med befolkningen som används av de ukrainska styrkorna för att undvika förintelse.

 

 

Fox News programledare lyfter vidare fram Tjetjenienkriget och staden Groznyj, som till stor del ödelades i samband med detta, och frågar om Putin nu kommer att ödelägga även Ukraina, något som Macgregor bedömer som osannolikt.

– Faktum är att han har arbetat mycket hårt för att ta det med så lite skador som möjligt, menar Macgregor, som tillägger att han personligen är förvånad över hur lite skador ryssarna orsakat under invasionen och att åverkan är långt mindre än när USA invaderade Irak.

Den tidigare Pentagon-rådgivaren är övertygad om att ryska trupper är i färd med att förgöra den ukrainska armén fullständigt och att president Volodymyr Zelenskyj skjuter upp ett oundvikligt nederlag och i samband med detta utsätter civilbefolkningen för onödiga risker.

– Jag ser Zelenskyj som en marionett och han utsätter stora delar av sin egen befolkning för onödiga risker. Ärligt talat är det mesta som strömmar ut från ukrainskt håll motbevisat som lögner inom 24–48 timmar. Påståenden om flygplatser som tas och återtas och så vidare. Allt det här är skitsnack. Detta har aldrig hänt.

– Jag ser inget heroiskt med den mannen över huvud taget. Det mest heroiska han kan göra nu är att acceptera verkligheten och acceptera ett neutralt Ukraina. Det skulle vara en bra lösning för både oss och Ryssland. En buffertzon som båda sidor vill ha. Men han har blivit tillsagd att fortsätta såhär, och det är tragiskt för alla de människor som nu tvingas genomlida detta, avslutar Macgregor.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!