300 000 artillerigranater levereras från Israel till Ukraina

Det nya kalla kriget

publicerad 1 februari 2023
- av Markus Andersson
Ukrainska soldater med artillerisystem av typen 2S7 Pion.

Det har beslutats att USA:s lager av artillerigranater som förvaras i Israel i händelse av särskilda ”nödsituationer” istället ska levereras till den ukrainska armén för att användas i kriget mot Ryssland.

Ammunitionen har förvarats på israelisk mark för att kunna användas av den amerikanska militären vid regionala konflikter, rapporterar New York Times. Israel har även fått tillåtelse att använda ”en del av utrustningen” vid behov.

Redan under 2022 lyfte amerikanska makthavare upp möjligheten att låta ”vapengömman” i Israel kommer Ukraina till del – något som i Israel ledde till viss oro kring hur Ryssland skulle reagera. Till slut godkändes dock leveranserna av den dåvarande premiärministern Yar Lapid.

Israel har hittills själva sagt nej till att leverera vapen till Ukraina – trots att president Zelenskyj vid upprepade tillfällen uppmanat till militärt stöd. Ett skäl till detta ska vara rent strategiskt och handla om att man vill kunna fortsätta operera fritt i Syrien där Ryssland i allt väsentligt kontrollerar luftrummet.

Vad gäller amerikanska ”vapengömmor” i Israel så har dessa existerat i åtminstone 50 års tid och har sin bakgrund i att USA skickade vapen till landet under Jom Kippurkriget och kort därefter byggde upp egna vapenförråd i området ”för att använda vid en potentiell kris”.

Just artilleripjäser har blivit allt viktigare i kriget i Ukraina när båda sidor beskjuter varandra. Den ukrainska ledningen har sedan tidigare hävdat att man skjuter cirka 90 000 granater varje månad mot ryssarna – betydligt mer än vad EU och USA kan producera under samma period.

Noterbart är att en rad andra länder – bland annat Tyskland, Kanada och Italien även de har skickat ammunition till Ukraina och att USA har levererat eller lovat att leverera över en miljon artillerigranater till landet.

Vapen- och ammunitionsförrådet i Israel kommer också att fyllas på med tiden, lovar två högt uppsatta israeliska tjänstemän.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.