Damfotbollsspelare vägrade knäböja för BLM och frystes ut – nu får hon skadestånd

publicerad 12 januari 2023
- av Jan Sundstedt
Snart 23-åriga Kiersten Hening vägrade att knäböja för den våldsbejakands svart makt-rörelsen BLM.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En damfotbollsspelare som vägrat knäböja för den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM blev först utfryst och sedermera bänkad av lagets tränare Charles Adair. Spelaren stämde tränaren som hon menade “tvingade bort mig från laget på politiska grunder“. Nu har parterna enats om förlikning till förmån för spelaren ifråga.

Kiersten Hening, 22, vägrade inför en match i september 2020 knäböja för BLM-rörelsen med övriga laget Virgina Tech Hokies. Den då ordinarie Hening fick efter detta ställningstagande mindre och mindre speltid för att till slut bänkas helt.

Trots samtal och diskussioner med lagets huvudtränare Charles “Chugger” Adair om rätten att själv få avgöra om, när och var en enskild individ gör politiska utspel vanns ingen nåd. Kiersten Hening fick inte tillbaka sin plats i laget.

Mot denna bakgrund stämde Kiersten Hening 2021 sin tränare Charles Adair i federal domstol. I stämningsansökan står bland annat att hon “stöder social rättvisa och att svarta liv spelar roll men hon stöttar inte organisationen BLM som sådan” med hänvisning till BLM: s “taktik och kärnprinciper i dess uppdragsbeskrivning, inklusive att avfinansiera polisen”.

Oaktat pågående rättsprocess fortsatte Adair mobba ut Hening. Situationen blev till slut sådan att hon kände att hon inte hade något annat val än att sluta i laget.

Förlikning

Som motmedel lämnade Charles Adair i december in en motion om att avslå stämningen. Adair pekade på två andra spelare som också valde att inte knäböja men som inte förlorat sina startplatser i laget. Domstolen avvisade motionen med hänvisning till “en märkbar dipp i Henings speltid” efter händelsen.

I slutändan kanske Adair må övertyga en jury om att detta tränarbeslut enbart baserades på Henings dåliga spel (under säsongen), men domstolen… når inte den slutsatsen som en fråga om lag, uttrycker beslutande domaren Thomas Cullen.

Nu meddelar nyhetskanalen Fox News att man nått en förlikning utan att någon av parterna erkänner fel. Den tre dagar långa rättegången som var planerad till senare under denna månad ställdes således in. Charles Adair har kommenterat det hela som en seger för honom, vilket fått Henings advokat att twittra följande:

Som en del av förlikningen tilldelas käranden Kirsten Hening en summa på 100 000 dollar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!