USA förbjuder barn från att nicka i fotboll

publicerad 11 november 2015

Barn som är 10 år eller yngre i USA får inte längre nicka bollen med huvudet i fotboll. Nu kritiseras det amerikanska fotbollsförbundet för beslutet.

Fotboll kallas ofta för världens största sport. Däremot har fotboll – eller soccer som det kallas i Nordamerika – inte nått samma status i Nordamerika som i Europa och övriga världen.

Det amerikanska fotbollsförbundet motiverar beslutet med att det är till för att skydda barnens hälsa. Man menar att antalet nickar som fotbollsspelare utsätts för kan ge upphov till hjärnskador.


Annonser:


– Vi upprättar riktlinjer när det gäller exponeringsmängden för potentiella skallskador, sade George Chiampas, chefsläkare för det amerikanska fotbollsförbundet, på en presskonferens.

I Sverige, där fotbollen är nationalsport, har beslutet mötts med skepticism. Bland annat från Svenska Fotbollsförbundet, SvFF.

Det har varit diskussioner kring om själva nickningen skulle kunna ge hjärnskador. Men det har man inte kunnat visa, säger Magnus Forsblad, ordförande i SvFF:s medicinska kommitté, till TT.

För barn upp till 13 år i USA kommer mängden nickträning också att minskas.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.