TV4:s sportprofil hyllar politiskt sabotage mot VM-finalen

publicerad 16 juli 2018

TV4:s sportprofil Olof Lundh är i blåsväder efter att ha hyllat den politiskt motiverade planstormningen av VM-finalen i Ryssland.

Under VM-finalen i fotboll mellan Frankrike och Kroatien tvingades spelet avbrytas under ett kroatiskt anfall när ett flertal personer sprang in på planen. Planstormningen visade sig senare vara en politiskt motiverad aktion av den feministiska gruppen Pussy Riot, som genomförde stormningen som ett politiskt stunt mot Rysslands president Vladimir Putin, som satt på läktaren.

Nästan hela fotbollsvärlden har reagerat med avsky mot Pussy Riots sabotage av VM-finalen, som inträffade mitt i ett kroatiskt anfall och orsakade stor ilska bland de kroatiska spelarna. Även SVT:s kommentator Chris Härenstam reagerade med ilska och sade “ut med skiten” i direktsändning, dock ovetande om att det var Pussy Riot som låg bakom sabotaget

Samtidigt väljer TV4:s sportprofil Olof Lundh, som gjort sig känd för att kritisera fotbollshuliganer som stormar planer i vanliga fall, att hylla planstormningen.

Modet att springa in på plan under Vladimir Putins stora stund”, skrev Lundh på Twitter och lade till en knuten näve i inlägget.

Även om Lundh i en krönika på Fotbollskanalen skriver att han kan förstå missnöjet mot Pussy Riots planstormning menar han att det var en nödvändig markering mot Vladimir Putins “regim”.

Tyvärr är ibland civil olydnad enda vägen och det finns det många exempel av i historien”, skrev Lundh.

Som väntat har Lundh fått hård kritik på sociala medier för sitt uttalande.

Att försvara planstormning är under all kritik oavsett syfte, trodde du var bättre än att försvara att gå in på planen”, skriver en Twitteranvändare.

Kontraproduktivt och taktlöst. Demonstera och protestera gärna, men inte just där, inte just då. När jag går på fotboll vill jag se 22 spelare samt en domare på planen. Mkt tråkigt att @oloflundh inte delar denna uppfattning.”

Olof, politik och fotboll hör aldrig ihop!!!”

Så du tycker att deras budskap om mänskliga rättigheter gick igenom när dom sprang in på planen och blev nedbrottade? Låt oss leka med tanken att det var nazister hade du tyckt det var ok? Tycker bara att protestera genom springa in på planen är fel oavsett vad”, skriver en annan Twitteranvändare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!