Östersunds ordförande gripen för grovt bedrägeri

publicerad 18 april 2018

Daniel Kindberg, ordförande för Östersunds FK, är anhållen och på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Daniel Kindberg har som ordförande haft en stor del i vad som beskrivs som Östersunds framgångssaga. Den allsvenska klubben härjade för bara några år sedan i de lägre divisionerna innan man gick upp till Allsvenskan inför säsongen 2016. Klubben vann Svenska Cupen 2017 och spelade nyligen åttondelsfinal i Europa League mot storklubben Arsenal.

Under tisdagen ska en polisrazzia genomförts vid Östersundshem, en av ÖFK:s huvudsponsorer, där Kindberg är styrelseordförande. Hans dator har tagits i beslag och senare samma dag anhölls han. Även på Östersunds kansli ska en razzia ha genomförts.

– Det vi kan göra nu är att vara så ärliga som möjligt, lära oss av situationen och sedan gå vidare, säger ÖFK:s klubbchef Lars Landin till Sportbladet.

Enligt Niklas Jeppsson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå, var detta ett av flera tillslag. Ytterligare två personer ska ha anhållits på sannolika skäl misstänkta för ekobrott. En av dem är en tidigare affärspartner till Daniel Kindberg.

Enligt Ekobrottsmyndigheten har partnern sponsrat Östersunds FK via Östersundshem med 4,6 miljoner mellan 2014 och 2015. Detta ska man ha gjort utan motkrav från klubben, vilket kan vara brottsligt när motkraven inte motsvarar storleken på pengarna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.