Nya världsrekordet av Armand Duplantis: 6,23 meter

publicerad 18 september 2023
- av Jan Sundstedt
Armand Duplantis
Armand Duplantis (arkivbild Stockholm Stadion, 2019).

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den svenskamerikanske stavhoppsstjärnan har under årets utomhussäsong försökt få till en sjunde finputsning av sitt världsrekord och i säsongens sista stora tävling i Diamond League lyckades han.

Armand Duplantis slog till på första försöket och ribban må ha darrat en aning men låg slutligen kvar på hela 6,23 meter över havet.

Jag gick in i tävlingen med bra självförtroende. Jag kände att jag hade en bra tävling till i kroppen, säger rekordhopparen själv till statskanalen SVT.

Armand Duplantis tog VM-guld på samma arena förra året och satte världsrekord även den gången, så den diskreta staden Eugene med sina 142 000 invånare tycks vara något av en lyckostad för den sympatiske friidrottaren.

 

Duplantis gjorde endast fyra hopp i tävlingen, varav det sista belönade 24-åringen med ännu ett makalöst världsrekord.

– Jag var tvungen att pusha lite i slutet av ansatsen, men jag hade inte min styvaste stav så jag visste att det skulle vara nära till ribban, säger han själv om hoppet.

Familjen på plats

I och med att tävlingen gick av stapeln i USA fanns större delen av familjen på plats. “Mondo” Duplantis var märkbart rörd över att han lyckades sätta världsrekord framför ögonen på sina närmaste.

Det är svårt att förklara, det är en jättebra känsla. Nästan hela min familj är här, mina två bröder och mamma och pappa. Det är en stor anledning till att jag är här och hoppar så bra i dag. Nu kan vi fira tillsammans i kväll, säger den nyblivne världsrekordhållaren.

Fakta: Armand "Mondo" Duplantis

Duplantis, föddes 1999 i Lafayette, Louisiana, i en idrottsfamilj med mamma sjukamparen Helena Duplantis (tidigare Hedlund) och pappa Greg Duplantis som tidigare även han var en framstående stavhoppare. Duplantis innehar dubbla medborgarskap men representerar Sverige i tävlingssammanhang. På klubbnivå i Sverige tävlar han för Uppsala IF. Han tog sitt första mästerskapsguld i EM i Berlin 2018 blott 18 år gammal.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!