Kallade svart tränare svart – tvingas till värdegrundsutbildning

publicerad 14 mars 2021
- av Isac Boman
Rumänske domaren Sebastian Coltescu.

Under en match i Champions League kallade den rumänske domaren Sebastian Coltescu en svart man för svart man för att förklara för sina domarkolleger vilken person han syftade på. Nu straffas han för detta med avstängning resten av säsongen och med att genomgå en särskild utbildning som ”användandet och känsligheten i språk”.

Det var under matchen mellan Paris Saint-Germain och Istanbul Basaksehir som Coltescu refererade till det turkiska lagets assisterande tränare som han glömt namnet på som ”ala negru” – ”svart man” eller ”svart kille” på rumänska.

Det skulle han inte ha gjort. Uttalandet påstås nu vara oerhört rasistiskt och kränkande och matchen avbröts efter att spelarna från båda lagen lämnat planen. Trots Coltescus betoning att uttalandet varit rent tekniskt utan någon rasistiskt illasinnad intention, samt även det faktum att rumänskans ”negru” är en neutral beskrivning av ”svart”, beslutades det ändå snabbt att han tills vidare skulle stängas av i hela tio matcher.


Annonser:


Nu har fotbollsförbundet Uefa beslutat att det tidigare straffet inte är tillräckligt för denna typ av politiskt inkorrekt språk och dömer Coltescu  till avstängning resten av säsongen för att inte ha uppträtt ”lämpligt och professionellt”. Han ska dessutom genomgå en särskild värdegrundsutbildning där han ska få lära sig att bara använda ett av Uefa godkänd och politiskt korrekt språkbruk framöver.

Uefa har också annonserat att man på grund av att domaren kallade en svart man för svart man nu också kommer att introducera ett särskilt träningsprogram för sina domare där dessa lär sig om ”användandet och känsligheten i språk” där målsättningen bland annat är att en svart person aldrig någonsin ska refereras till som en svart person igen.

Uefas ordförande Aleksander Čeferin har tidigare uttryckt stöd till spelare som knäböjt för att visa sitt stöd till den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.