Dunderskräll av de finska lejonen i hockey-VM

publicerad 27 maj 2019
- av Isac Boman

Under gårdagskvällen fick Kanada smaka på finsk Sisu när Finlands ishockeylejon vände underläge till en sensationell 3-1 seger i VM-finalen i Bratislava.

Med ett lag till största del bestående av debutanter och spelare från den inhemska ishockeyligan, har Finland mot alla odds även slagit ut de regerande mästarna Sverige i kvartsfinalen och det stjärnspäckade Ryssland i semifinalen.

– Det här är bland det största jag har upplevt, sade SVT:s kommentator Chris Härenstam direkt efter slutsignalen.

Stora hjältar – både i finalen och turneringen i stort – var kaptenen Marko Anttila med bakgrund i Örebro SK som gjort avgörande mål i alla matcher i slutspelet, samt den storspelande målvakten Kevin Lankinen som under säsongen spelat i farmarlaget Indy Fuel, i sin tur ett farmarlag till NHL-laget Chicagos farmarlag Rockford IceHogs.

Även när Finland vann senaste gången 2011 tog man guldet under Jalonens ledning i just Bratislava – den gången mot Sverige i Finalen. Det är Finlands tredje guldmedalj i hockey-VM. Första gången man vann var 1995 i Globen under ”Curre” Lindströms ledarskap även då i final mot Sverige. Guldet 2019 är dock det mest överraskande för Finland och är sensationellt även i VM-sammanhang i stort. Kommentatorer i såväl Sverige som utomlands har uttryckt fascination för det finländska lagets sammansvetsade spel.

– Jag har inte sett en större bragd av ett mer uträknat lag, instämde Härenstams kollega Jonas Andersson.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.