Daniel Ståhl världsmästare – igen

publicerad 22 augusti 2023
- av Markus Andersson
En nöjd guldmedaljör i Budapest.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Daniel Ståhl tog VM-guld i diskus efter att ha kastat hela 71,46 i sista omgången – nytt mästerskapsrekord och det längsta kastet någonsin i en VM-final.

Det stod tidigt klart att det skulle bli svårt för Ståhl att besegra slovenen Kristjan Ceh och inför de två sista kasten skiljde det också endast tio centimeter mellan de två.

I den allra sista omgången fick Ceh till ett kast på 70,02 och tog således ledningen över svensken. Ståhl svarade med ett allra sista kast på imponerande 71,46 meter och tog med det också sitt andra VM-guld.

– Allting bara stämmer, det är häftigt, förklarar han för statskanalen SVT:s journalist.

– Det är helt magiskt. Det är idrottspsykologi rakt igenom. Efter att Kristjan gjort 70,02 så tänkte jag att jag inte skulle ge upp, och så stod jag där och tänkte att jag skulle ta i som bara den. Jag såg inte hur långt det var, men sen när resultatet dök upp så tänkte man ’jäklar, det här var långt’.

Ståhl tog inte bara VM-guld utan satte också nytt mästerskapsrekord med det längsta kastet genom tiderna i en VM-final. Han är också tydlig med att det är hans bästa resultat i karriären.

Segern över Ceh betyder extra mycket eftersom Ståhl förra året kom på fjärde plats i VM och missade medaljplats – samtidigt som just Kristjan Ceh då tog VM-guldet.

Utöver VM-gulden 2023 och 2019 har Ståhl vunnit OS-guld i Tokyo 2020 – den enda svensk som nu har fler mästerskapsguld är friidrottaren Carolina Klüft med fyra guld.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!