Damlandslaget vill knäböja för våldsbejakande svart makt-rörelse

publicerad 17 september 2020
- av Per Nordin
Damlandslagets lagkapten Caroline Seger.

Det svenska damlandslaget i fotboll säger sig nu vilja ta politisk ställning genom att knäböja för den våldsbejakande svart makt-rörelsen BLM i de kommande kvalmatcherna.

Under sommaren har BLM-rörelsen uppmärksammats för sina mycket våldsamma upplopp och plundringsräder i USA där många människor kommit till skada. Det svenska damlandslaget i fotboll säger sig nu vilja visa solidaritet med den våldsbejakande rörelsen, som bland annat använder svart makt-näven som symbol.

– Vi är ett landslag som har de värderingarna och vill stå bakom en sådan stor sak som är otroligt viktig. Alla människor ska behandlas lika, och det vill vi vara tydliga med som landslag. Det är viktigt för oss, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger i ett uttalande till SVT om idén, som hon själv uppfattar som en protest mot rasism.

Den politiska aktionen planeras till kvalmatcherna mot Ungern och Island som spelas torsdag och tisdag. Det är dock inte helt fastslaget om man kommer att genomföra den.

Ja, det är på tapeten, men det har inte blivit något bestämt än. Jag vet inte hur snacket har gått, men vi får väl mer information senare i dag. Det är så klart något som vi som lag skulle stå bakom att göra, säger hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!