publicerad 31 oktober 2022
- av Jan Sundstedt
BK Häcken
BK Häcken tar sitt första SM-Guld någonsin.

Hisingslaget BK Häcken är för första gången svenska mästare i fotboll. Detta efter att redan i näst sista omgången ha tagit kål på spänningen i årets allsvenska.

Glädje och segertårar bland tillresta supportrar, spelare och klubbrepresentanter präglade scenen när BK Häcken tog sitt första SM-guld genom tiderna. Detta efter en maktförskjutning av guds nåde på leråkern på Gamla Ullevi.

Den före detta storklubben IFK Göteborg tycktes ha lämnat både skor och tåga i omklädningsrummet. Redan efter sex minuter fick publiken en föraning om vartåt det hela lutade, när Blair Turgott satte 1-0 till bortalaget efter att ha snurrat upp sin motståndarback på läktaren. Bara tio minuter senare nickade Johan Hammar in 2-0 för Häcken och guldet kändes då i princip klart.

Mikkel Rygaard drygade sedan ut ledningen till 3-0 efter endast en halvtimme. Blåvitt hade ingenting att säga till om och i slutet av matchen gjorde samme Rygaard sitt andra mål för dagen med ett välplacerat vänsterskott, vilket fastställde slutresultatet till 4-0.

Sportchefen Martin Ericson var märkbart rörd när han försökte sätta ord på känslorna,

Extremt svårt att prata just nu. Det är vackert. Det är så mycket känslor. Helt fantastiskt att vi lyckas och sättet som vi gör det på idag är spektakulärt, säger Ericson till Radiosporten.

– Jag tänker inte så mycket nu. Otroligt underbart. Vi har krigat hela året och allt har stämt. En sån resa vi har gjort med klubben som blir större, med klacken och supportrarna som också växer och varit med på resan, säger mångårige målvakten i Häcken, Christoffer Källqvist.

Kommande helg avslutas Allsvenskan helt och hållet. Då avgörs kampen om övriga medaljer samt vilket lag som får kvala för att hålla sig kvar.