Avspark för fotbolls-VM i Qatar på söndag

publicerad 18 november 2022
- av Jan Sundstedt
VM-pokalen till vänster, till höger en flygbild över huvudstaden Doha i Qatar.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På söndag är det premiär för 2022 års Fotbolls-VM. Smolk i bägaren må vara det faktum att evenemanget under suspekta former förlagts till Qatar med sin hårdföra sharia-regim. Till råga på allt spelas den tidigare traditionsbundna turneringen för första gången på vintern och inte som brukligt är på sommaren.

Valet av värdland har redan från början varit kontroversiellt. Qatar är inte direkt känt för att omfamna petitesser som till exempel mänskliga rättigheter. Det faktum att spelet bakom kulisserna tidigt omgärdats av rykten och sedermera utredningar om korruption, lämnar en fadd smak i munnen hos flertalet fotbollsfans. Om detta har med all rätt skrivits, och kommer säkerligen att fortsätta skrivas, spaltkilometer. I denna artikel önskar jag dock fokusera på det rent sportsliga äventyr som väntar.

2022 års världsmästerskap i fotboll är nummer 22 sedan starten 1930. Åren 1942 och 1946 arrangerades av förklarliga skäl inte turneringen. Flest titlar har Brasilien med fem troféer och därefter följer Tyskland och Italien med fyra ingraveringar vardera. Tyskland lägger dock beslag på förstaplatsen vad gäller antalet medaljer, med sammanlagt tolv stycken.

I sedvanlig ordning förväntas någon av drakarna från Europa återigen göra upp om guldmedaljen i Fifa World Cup, som turneringen officiellt heter. Drakarna som åsyftas är främst Tyskland, Spanien och Frankrike, med VM-bronsmedaljörerna från 2018, Belgien, hack i häl. Självutnämnda världsmästarna England samt tulpanodlarna från Nederländerna kan också tänkas ha ett ord med i laget.

Cristiano Ronaldo och Portugal ska man aldrig räkna bort och för skandinavisk del ser Danmark ut att ha en chans att gå långt. Regerande Europamästarna Italien missar dock återigen turneringen, efter att i den sista playoff-matchen ha förlorat med 0-1 hemma mot Nordmakedonien.

Främsta utmanare blir föga otippat mesta mästarna Brasilien samt Lionel Messis Argentina. En nation som kan ställa till det för många länder är Schweiz. Klock-landet från Centraleuropa gick som tåget i sin kvalgrupp och vann denna före Italien.

Vad gäller Sverige blev det respass först i kvalet och sedermera tack och adjö via räddningsplankan Nations League. Jan Anderssons manskap inledde resan mot VM starkt för att i slutändan falla ihop totalt, med degraderingen till Grupp C i NL som grädde på moset.

Tv-tiderna är för oss européer någorlunda anständiga och den som vill ta del av speldagar och sändningstider i statstelevisionen kan göra detta här.

Mitt eget medaljtips är att guldet landar hos Argentina i en final mot Belgien, följd av ett tyskt brons. Lionel Messi får därmed äntligen sitt hett efterlängtade VM-guld och Argentina sitt tredje totalt. Kom ihåg var ni hörde detta först…

Dags för avspark!

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!