99-åring slår rekord i simning

publicerad 25 januari 2024
- av Sofie Persson
Brussel säger att hon ännu inte vant sig vid all uppmärksamhet.

99-åriga Betty Brussel har satt nytt simrekord i åldersklassen 100-104 år i Kanada. Rekordet var på 400 meter frisim där hon slog det gamla rekordet med fyra minuter.

Betty föddes 1924 i Nederländerna och började simma som barn tillsammans med sina syskon. 1959 flyttade hon med sin make till Kanada där de tillsammans uppfostrat tre barn. Även om Betty alltid gillat att simma började hon inte tävla förrän i 60-års åldern, där hon tävlade i British Columbia Senior Games.

Jag tycker verkligen om att simma. Jag älskar känslan av att glida genom vattnet och det får mig bara att må väldigt bra, säger hon till The Guardian.

Under åren har hon tränat ungefär två gånger i veckan och vunnit flertalet medaljer för simning. Trots att hon ännu inte fyllt 100 år får hon tävla i åldersklassen 100 till 104 år eftersom man går efter vilket årtal man föddes.

Vid ett träningspass i staden Saanich i British Columbia slog 99-åringen världsrekordet i simning i åldersklassen för 400 meter frisim. Hon slog inte bara det gamla rekordet på 400 meter utan samma dag även rekorden i 50 meter ryggsim och 50 meter bröstsim.

Vattnet ger självförtroende

–  När jag tävlar tänker jag inte på någonting. Ingenting. Jag räknar bara varven, så att jag vet hur många jag har kvar. Jag försöker alltid hitta ett tempo som jag kan hålla, du kräver mycket av din kropp i de här loppen och på det sista varvet, ja, då ger jag allt jag har.

Förutom att simma gillar Betty att läsa, lägga pussel och att sticka. Efter att hon förlorade sin make Gerrit för några år sedan har simning varit en återkommande aktivitet för Betty, som hon menar hjälper henne att behålla hälsa och rörlighet på äldre dagar samt även ger bättre självförtroende.

Jag är faktiskt lite blyg, så jag får självförtroende av vattnet. Jag håller fortfarande på att vänja mig vid all uppmärksamhet. Men med allt detta fokus och dessa rekord börjar jag till och med känna mig lite stolt över mig själv också.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!