28 av 39 ryska idrottare frias från dopning

publicerad 1 februari 2018

Avstängningen av 28 ryska idrottare hävdes under torsdagen. Detta betyder att idrottarna frias från dopinganklagelserna och får tillbaka sina medaljer från tidigare OS.

Det är Idrottens skiljedomstol, Cas, som beslutat att häva livstidsavstängningen för de ryska idrottarna. 2017 stängde Internationella olympiska kommitén, IOK, av sammanlagt 39 ryska idrottare från OS på livstid på grund av dopning.

Nu visar det sig att anklagelserna mot 28 av de 39 idrottarna var felaktiga. De 28 friade idrottarna kommer att få tillåtelse att fortsätta tävla som vanligt och kan få ställa upp i årets vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang under neutral flagg, eftersom Ryssland är avstängda, rapporterar BBC.

Flera av de tidigare avstängda och nu friade idrottarna hade blivit av med medaljer från tidigare OS. Däribland guldmedaljörer från 2014 års vinter-OS i Sotji, som längdskidåkaren Aleksandr Legkov och skeletonåkaren Aleksandr Tretiakov. Dessa idrottare kommer nu få tillbaka sina medaljer.

11 av de dopingavstängda ryska idrottarna kommer inte få delta i vinter-OS i Pyeongchang, men deras livstidsavstängning upphävs delvis.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.