Sport

28 av 39 ryska idrottare frias från dopning

Avstängningen av 28 ryska idrottare hävdes under torsdagen. Detta betyder att idrottarna frias från dopinganklagelserna och får tillbaka sina medaljer från tidigare OS.

Det är Idrottens skiljedomstol, Cas, som beslutat att häva livstidsavstängningen för de ryska idrottarna. 2017 stängde Internationella olympiska kommitén, IOK, av sammanlagt 39 ryska idrottare från OS på livstid på grund av dopning.
Nu visar det sig att anklagelserna mot 28 av de 39 idrottarna var felaktiga. De 28 friade idrottarna kommer att få tillåtelse att fortsätta tävla som vanligt och kan få ställa upp i årets vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang under neutral flagg, eftersom Ryssland är avstängda, rapporterar BBC.

Flera av de tidigare avstängda och nu friade idrottarna hade blivit av med medaljer från tidigare OS. Däribland guldmedaljörer från 2014 års vinter-OS i Sotji, som längdskidåkaren Aleksandr Legkov och skeletonåkaren Aleksandr Tretiakov. Dessa idrottare kommer nu få tillbaka sina medaljer.

11 av de dopingavstängda ryska idrottarna kommer inte få delta i vinter-OS i Pyeongchang, men deras livstidsavstängning upphävs delvis.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!