18-åringen blev yngsta amerikanskan att bestiga Mount Everest

publicerad 19 maj 2022
- av Sofie Persson
Lucy Westlake.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


18-åriga Lucy Westlake slog nyligen rekord inom klättring när hon som den yngsta amerikanska kvinnan tog sig upp till toppen av världens högsta berg – Mount Everest. Nu vill hon bli den yngsta kvinnan att nå alla världens högsta punkter samt resa till Nord- och Sydpolen.

Lucy Westlake från Chicago i USA började klättra redan som sjuåring med sin far och har alltid haft en äventyrslust inom sig. Redan förra året slog hon rekord i att vara den yngsta kvinnan att nå de högsta punkterna i alla 50 delstater i USA.

Nu har Westlake, som den yngsta amerikanska kvinnan någonsin, tagit sig upp på toppen av världens högsta berg, Mount Everest, som mäter 8 848,86 meter över havet. Hon nådde toppen den 12 maj i år, endast tio dagar innan hennes high school-avslutning, på 24 dagar.

Det var helt fantastiskt, berättar hon i programmet Today. Jag tittade ner och det fanns ingenting som var högre än där jag stod.

Hon gjorde resan utan sin far, vilket hon medger var svårt, men betonar att hon hade fantastiskt hjälp av bland annat sin sherpa Mingma. Sherpa kallas de som hjälper bergsbestigare att bland annat bära utrustning i Himalaya-bergen.

Stort tack till Mingma, den bästa sherpan i världen som har bestigit Everest 16 gånger”, skriver hon på sin Instagram.

Förutom klättring sysslar 18-åringen även med löpning och planerar nu att fortsätta med detta när hon börjar på college nästa termin.  Westlake är också ambassadör för Waterstep, en organisation som arbetar för att människor världen över ska få rent vatten, något hon vill höja uppmärksamheten för när hon klättrar. Nästa steg för 18-åringen är att bli den yngsta kvinnan någonsin att fullborda den så kallade Explorers Grand Slam, vilket innebär att man bestigit alla högsta punkter på alla sju kontinenter samt nått Nord- och Sydpolen. Westlake har bara två berg kvar på listan och i december väntar en resa till Sydpolen och nästa år Nordpolen.

Westlakes bestigning av Mount Everest klingar nästan med årsdagen för katastrofen på berget den 10 till 11 maj 1996 då åtta personer dog under nerklättringen, vilket är en av de värsta katastroferna som inträffat på berget. Samma år den 23 maj blev Göran Kropp den förste svensk som besteg berget utan syrgas. Den yngsta kvinnan någonsin att bestiga berget var 13-åriga indiska Malavath Poorna under 2014.

Fakta: Mount Everest/Sagarmāthā (Nepal)/Jo-mo glang-ma ri/Chomolungma (Kina/Tibet)

Berget ligger på gränsen mellan Nepal och Kina (Tibet) i bergskedjan Himalaya. Mount Everest bestegs första gången med säkerhet den 29 maj 1953 av Sir Edmund Hillary tillsammans med Tenzing Norgay. Bestigning av berget är mycket riskfyllt och man kan lätt drabbas av höjdsjuka, laviner, förfrysning eller höga fall.

Omkring 300 personer uppges ha dött på berget. Eftersom förhållandena på berget är extremt tuffa är det svårt att frakta ner både sopor och döda kroppar, vilket gör att det inte är ovanligt att man ser avlidna människor blandat med sopor som ligger kvar på berget.

Källor: Swedish Nomad, Wikipedia

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!