Stötta ekonomin, köp svenskt – det ger dig sannolikt ett jobb i slutändan

publicerad 24 september 2020

I Sverige producerar vi en del och svenska varor och produkter är kända utomlands för att hålla hög kvalité och inte minst för att vara hållbara och miljöriktiga. Det är viktigt att vi som ett gammalt industriland går i spetsen för en miljövänlig och hållbar produktion och på så vis föregår med gott exempel på alla de nya länder som tar sig in på marknaden. Och just nu är det extra viktigt att just du väljer produkter från Sverige när du handlar.

Sverige producerar inte produkter

Det finns visserligen en mindre produktion kvar i Sverige. Det är bland annat några större företag inom industrin som håller till i norra delen av landet. Orsaker till att det fortfarande är lönsamt att bedriva produktionen där är att elen i princip är gratis. El är nämligen fortfarande en stor utgiftspost för många företag utomlands. Genom att erbjuda gratis el kan lönsamheten för dessa företag fortfarande hållas på en något så när bra nivå.

Men egentligen är det inte produkter vi kommer att leva av i framtiden och utvecklingen har redan kommit en bit på vägen. Det är nämligen kunskap och forskning vi ska sälja. Eftersom Sveriges befolkning är välutbildad jämfört med många andra länder har vi ett bra utgångsläge att forska kring nya produkter och skapa helt nya företagsidéer. Det är sedan dessa vi kan sälja vidare till andra länder. Exempelvis genom att man lägger produktionen i lågkostnadsländer och behåller ledning, forskning och marknadsföringen i Sverige.

Höga kostnader för produktion är olönsamt

Det beror på att de svenska lönerna ligger högre än i många andra länder. På så vis blir produktionskostnaderna högre och lönsamheten sjunker. Däremot är saker som marknadsföring och ledarskap lönsamma att behålla i landet. Dessa poster är nämligen kostsamma i de flesta länder och exempelvis löneutgifterna skiljer sig inte nämnvärt länder emellan.

Oavsett om ett företag producerar hårborstar, som du kan borsta håret med, eller hemsidor där man kan knyta an till nya kontakter och vara social och skriva till äldre kvinnor så gäller samma sak. Via just hemsidor är det lätt att få kontakt med nya bekantskaper över nätet och många söker sig till sidor för att få kontakter. Det är ofta enkel och avslappnad stämning – något som lockar allt fler till tangentborden. Sen är det lätt att bestämma träff med varandra.

Och om det är en hemsida eller något annat typ av företag är mindre viktigt. För det vi kommer producera i sinom tid är alltså kunskapen och idéerna, och inte i en allt för stor utsträckning själva produkten som så.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.