Stor okunskap om spelbolag med licens – nu slår experter larm

publicerad 10 december 2019

Bara fem procent av svenskar vet hur de kan se om ett spelbolag har svensk licens eller inte. Nu slår experter larm om utvecklingen.

– Det är extremt viktigt för spelarnas säkerhet att de spelar på licensierade sajter, säger André Eriksson, expert på Bettingkollen.se.

Det råder stor okunskap hos befolkningen om vilka spelbolag som har licens att erbjuda spel och vadhållning på den svenska marknaden. Enligt en ny undersökning utförd av Spelinspektionen vet endast fem procent av de tillfrågade svenskarna hur de säkerställer att spelbolaget de spelar hos har svensk licens.

Det är bekymrande siffror, menar André Eriksson. Han är en av spelarna bakom jämförelsesajten Bettingkollen och märker av okunskapen hos de svenska spelarna som besöker hemsidan.

– Omregleringen skedde till stor del för att öka spelarnas trygghet, därför är det en oroväckande utveckling att så extremt få vet hur man ser om ett spelbolag har licens. Det är viktig information som de ansvariga inte verkar ha lyckats nå ut med, säger han.

Krav på licens från och med årsskiftet

Sedan årsskiftet måste nämligen spelbolag bli beviljade en spellicens av staten för att kunna bedriva sin verksamhet i Sverige. Licensen skapades för att ställa högre krav på spelbolagen. Nu är det tryggare än någonsin att spela hos svenska bettingsidor – om man spelar hos ett spelbolag med licens.

– Det är extremt viktigt för spelarnas säkerhet att de spelar på licensierade sajter. Licensen fungerar som en kvalitetsstämpel på att spelbolaget har ett bra säkerhetssystem för att förhindra spelmissbruk. För att bli beviljad licens måste sajten exempelvis tvinga spelare att sätta maxgränser för insättning samt tillhandahålla det nationella avstängningssystemet Spelpaus, säger André Eriksson.

Skattefria vinster hos spelbolag med licens

Enligt Spelinspektionens undersökning – som utförts i samarbete med Novus vars underlag är 1600 intervjupersoner – vet åtta av tio svenskar säkert att de inte har spelat hos ett spelbolag utan licens det senaste året. 17 procent är osäkra och resterande tre procent har spelat hos ett olicensierat spelbolag.

– Vi rekommenderar våra besökare att endast spela hos spelbolag med svensk licens. Den största fördelen är tryggheten det medför, men också att svenska spelare kan tvingas skatta 30 procent på sina vinster hos spelbolag utan licens. Svensk licens innebär skattefria vinster, säger André Eriksson.

Åtta av tio tillfrågade i undersökningen visste inte heller var de kunde vända sig om de behövde hjälp med sitt spelmissbruk. Stödlinjen är en nationell stödinsats för spelberoende. Där kan spelare få hjälp av förändra sina spelvanor.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.