Skaffa ett inresetillstånd om du ska resa till USA

publicerad 28 mars 2022
resa till USA

Om det är så att du planerar att resa till USA som turist eller ska dit på en affärsresa, så kan du ansöka om ett inresetillstånd, istället för att krångla med ett visum. Alla nordiska medborgare kan ansöka om ett USA ESTA visum istället. ESTA betyder Electronic System for Travel Authorization.  Detta ansökningssystem finns online och det är regeringen i USA som har utvecklat detta. Det finns även flera olika aktörer som erbjuder dig att kunna ansöka om ett sådant inresetillstånd via dem.

Du kan välja själv hos dem du vill göra din ESTA ansökan till USA hos. Det finns som sagt flera olika företag som förmedlar inresetillstånd. Men se till att välja en som du känner förtroende för, eftersom det dessvärre finns en del oseriösa aktörer som tar ut onödigt höga avgifter.

En ansökan går snabbt att fylla i samt att du får även svar snabbt. För det mesta är det inga problem att få en ESTA godkänd. Se till att ta med dig den sedan då du ska checka in på flygplatsen. Den som inte kan få ett ESTA, det är personer som är dömd för kriminella aktiviteter.

Annons:Hur länge är ett ESTA giltigt?

När du har fått ditt USA ESTA visum godkänt, så har den en giltighetstid om två år, eller fram tills att ditt pass löper ut om det är före dessa två år. Du kan därmed under två års tid använda dig av samma ESTA, oavsett hur många resor du ska göra. Dock är det så att varje resa, den får vara på max 90 dagar per gång. Dessa 90 dagar påbörjas från den dag du anländer till USA.

Med ett ESTA får du turista runt samt att du har tillåtelse att göra vissa affärsaktiver. Det kan då omfatta att leta jobb, besöka en affärsmässa eller gå på en konferens. Det du inte får göra med ett ESTA är att jobba i USA eller att studera. För detta krävs det specifika visum.

Vad mer gäller för resan till USA?

Utöver att du ska ha ett ESTA, så måste du även ha ett så kallat e-pass, då det är obligatoriskt att ha ett maskinläsbart e-pass sedan april 2016. Alla nya pass i Sverige är ett sådant. Du kan se det på framsidan av passet där det finns en symbol som påminner om en kamera.

En annan sak du måste ha, det är både tur och returbiljett. Det för att visa att du inte tänker uppehålla dig i landet i mer än 90 dagar. Det går även bra att ha en biljett till ett annat land.  Ska du stanna längre än 90 dagar så måste du ansöka om ett amerikanskt visum före du reser. Ett sådant måste du även ha om du reser till USA för att jobba eller för att plugga.

Du måste även ha en adress för första natten du tillbringar i USA. Det ska du ha redan före du ansöker om ditt ESTA. Det eftersom du måste fylla i det redan då.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.