Saknar du motivation till skoluppgiften? Använd dessa smarta hjälpmedel!

publicerad 6 april 2021

Vi har alla upplevt den ångestfyllda känslan som uppstår när deadlinen inför en skoluppgift börjar närma sig. Det spelar egentligen ingen roll om man är väl påläst eller inte, många kämpar med att få ner tankarna i text, några mer än andra. Som tur är finns det hjälp att tillgå för dem som upplever svårigheter med att lämna in uppgifter i tid – här är några av dem!

Plugga med en kompis/syskon/förälder
Några gånger räcker det med en motivationskälla i form av någon bekant. Det kan vara en bästa vän, en storasyster eller storebror, eller förälder om de har tid. Om du har en uppgift som tynger dina axlar och som du inte kan få gjort av någon anledning kan det vara värt att höra med en bekant. Kanske har du en uppgift som du kan tänka dig en kompis är väldigt bra på, eller en som ditt syskon nog rätt enkelt kan hjälpa till med?

Här handlar det inte om att få dem till att skriva uppgiften – då lär du dig aldrig något. Snarare ska det ses som ett hjälpmedel för att du ska utvecklas och förbättra dina kunskaper inom området.

Använd dig av en “uppsatsbibliotek” online
Tyvärr är det inte alla som har bekanta som kan hjälpa dem, eller så har de inte tid eller är inte särskilt insatta i området du behöver hjälp med. Som tur är finns det flera andra sätt att lyckas med en uppgift i tid på. Tack vare internets framfart finns det hjälp att tillgå online, utan att man behöver leta särskilt länge. Ett tips är en “uppgiftsbibliotek” som samlar tusentals uppgifter från andra studerande och delar med sig av dem på hemsidan.

Ett exempel på ett bra uppgiftsbibliotek är inspio.se. På Inspio finner du som studerande nämligen tusentals uppgifter inom hundratals områden, så att du, oavsett nivå, kan finna inspiration genom andras uppgifter och därmed lyckas bättre med skoluppgiften som tynger dig.

Hitta ett pluggsätt som passar dig
Många gånger kan 0 pluggmotivation rotas i att man faktiskt använder sig av “fel” pluggsätt. “Fel” är väl egentligen fel begrepp att använda, eftersom det inte finns något rätt eller fel. Däremot skiljer sig pluggsätt från individ till individ, och därför är det så viktigt att du försöker hitta ett sätt att plugga på som passar just dig. Men visst, det kanske låter enklare sagt än gjort! Det bästa sättet att plugga på är dock att göra det till en rutin. Här kommer några sätt vi tror fungerar för nästan alla:

· Avsätt någon eller några dag(ar) i veckan för plugg.

· Plugga i skolan eller på ett bibliotek för att förhindra distraktioner.

· Se till att ha snacks & lunch med dig så du slipper 1. gå hungrig, 2. slösa pengar, 3. lämna lokalen för att köpa mat

· Sätt en timer på din mobil för plugg/paus. Något som brukar fungera för många är 45 min plugg, 15 paus.

Att plugga ska inte vara lätt och det är okej att uppleva svårigheter med det. Om du känner att det tynger dig allt för mycket – prata med dina föräldrar, lärare och vänner! Det finns alltid hjälp att tillgå, hur tufft det än känns.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.