Så här går du tillväga för att låna med betalningsanmärkning

publicerad 20 januari 2022

Har du en betalningsanmärkning är det svårare att få låna pengar. Anledningen är att betalningsanmärkningen ses som ett tecken på att du inte har skött din privatekonomi och långivarna blir då helt enkelt mer tveksamma till att låna ut pengar till dig.

Men trots det behöver det inte vara omöjligt att låna med anmärkning, det finns långivare som lånar ut pengar även om du har flera prickar. Här går vi igenom hur du går tillväga och andra viktiga saker att tänka på.

Detta är en betalningsanmärkning

Först och främst, vad är då en betalningsanmärkning? En betalningsanmärkning är en notering hos ett kreditupplysningsföretag som man kan få om man inte har betalat sin skuld i tid. Ofta rör det sig om en faktura eller räkning som – avsiktligt eller oavsiktligt – inte blivit betald och då till slut registrerats som en obetald skuld hos Kronofogden.

När skulden har fastslagits syns den sen vid kreditupplysningar då kreditupplysningsföretag som UC och Bisnode inhämtar information om detta från just Kronofogden. Det är alltså inte Kronofogden som beslutar om betalningsanmärkning utan upplysningsföretagen.

Så här undviker du att få betalningsanmärkning:

  • Betala alltid dina räkningar i tid
  • Har den obetalda räkningen övertagits av ett inkassobolag och du ha fått ett inkassokrav bör du även här betala så fort som möjligt.
  • Har du inte möjlighet att betala din skuld till fordringsägaren (företaget eller privatpersonen som du är skyldig pengar) bör du ta kontakt med dem alternativt inkassobolaget för att hitta en lösning. Det kan t.ex. vara möjligt att komma överens om en delbetalningsplan.
  • Är betalningskravet felaktigt bör du genast bestrida det. Om du bestrider kan inte Kronofogden fastställa skulden innan ärendet är avgjort.

Om betalningsanmärkningen ändå är ett faktum kommer den synas vid kreditupplysningar i tre års tid. Anmärkningar brukar gallras ut automatiskt efter den tiden men det kan vara bra att dubbelkolla själv så att anmärkningen verkligen har tagits bort.

Välj lån utan UC om du har betalningsanmärkning

Med en betalningsanmärkning blir urvalet av långivare mindre. Detta då låneföretag som samarbetar med UC generellt nekar personer med anmärkning. Man behöver då välja lån där kreditupplysningen görs av andra upplysningsföretag.

Lån utan UC ställer generellt lägre krav och godkänner i flera fall ansökningar även om man en anmärkning. Det viktigaste är att dina ekonomiska förutsättningar nu är bättre och att du inte har någon aktiv skuld hos Kronofogden längre.

Det går att låna – men räntan blir högre

Även om det finns goda möjligheter att bli beviljad lån trots betalningsanmärkning så är det viktigt att tänka på att räntan blir hög. Detta eftersom låneföretagen helt enkelt ser en större risk med att låna ut pengar till dig och behöver kompensera för detta genom att ha en hög ränta.

Den här typen av lån utan UC brukar även kallas smslån eller snabblån och är en form av högkostnadskredit, det innebär att den effektiva räntan ligger på minst 30 %.

Men trots att räntan är hög behöver inte nödvändigtvis lånet bli dyrt, detta eftersom lånebeloppen både är lägre, och löptiden är kortare, än andra blancolån. Det innebär att räntan i procent är hög men kostnaden i kronor inte nödvändigtvis behöver bli så stor.

För att inte lånet ska bli dyrare än nödvändigt gäller det att inte missa några inbetalningar (och då i förlängningen riskera ytterligare anmärkningar) samt att lösa lånet i förtid om man har möjlighet.

Så tar du lån med betalningsanmärkning

För att ta ett lån med betalningsanmärkning behöver du ansöka hos ett låneföretag som godkänner sådana ansökningar. Många väljer att jämföra smslån med betalningsanmärkning hos Kreditium för att både kunna jämföra räntor och hitta alla låneföretag som just nu godkänner ansökningar med anmärkning.

När du ansöker om lån trots anmärkning gör du så här:

  • Se först till så att du uppfyller de krav som ställs, t.ex. åldersgräns och ev. inkomstkrav om detta finns angett. Du behöver alltid någon form av inkomst för att få låna med anmärkning, även om den är låg.
  • Fyll i det belopp du vill låna och önskad löptid. Lånebeloppet som kan erbjudas är ofta på mellan 1 000 – 50 000 kr med en löptid på 1 – 12 månader.
  • Fyll i din e-post, mobilnummer och de personuppgifter som efterfrågas.
  • Skicka in din ansökan och signera med BankID (du har ännu inte förbundit dig till att ta något lån utan du signerar bara för att bekräfta din identitet)

Långivaren kommer nu ta en kreditupplysning på dig hos ett “alternativt” kreditupplysningsföretag som Bisnode, Creditsafe eller Safenode.

När ansökningen blivit behandlad får du besked om lånet blivit godkänt eller inte. Detta sker normalt fort förutsatt att ansökningen sker under långivarens öppettider. Ibland kan man få besked på bara någon minut.

Du får nu mer information om ditt lån med lånebelopp, löptid och ränta. Väljer du att acceptera lånet signerar du skuldebrevet med BankID.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.