Robotteknik och dess positiva inverkan på arbetsmarknaden

publicerad 19 oktober 2021
Robotteknik

Många fruktar att robotar kommer att förstöra arbetsmarknaden och ersätta all mänsklig arbetskraft. Men så är det helt enkelt inte. Faktum är att robotar ger fler fördelar än nackdelar för arbetsplatser.

Robotteknik har fascinerat människor sedan århundraden tillbaka. Även om vi redan kommit en lång bit på vägen med just denna innovativa teknik fortsätts den kontinuerligt utvecklas till det bättre. Med hjälp av robotar kan våra liv bli mycket bekvämare och vår hälsa förbättrad. Förvisso kan det leda till att en del traditionella jobb blir eliminerade, men de flesta av dessa jobb skulle ändå vara de “tråkiga”, manuella jobben. Istället kan vi människor börja utföra mer kreativa, intelligenta och komplexa jobb. Robotteknik kan även ge mer tid och utrymme till ting vi verkligen bryr oss om.

Nedan följer några av de många fördelar som medföljer robotteknik på arbetsmarknaden.

 

Ökad säkerhet för anställda

Förslitningsskador blir ett allt mer utbrett problem, framförallt inom industriarbete. Ett sätt att minimera riskerna för dessa förslitningsskador är genom att få robotar att utföra en del av arbetsuppgifterna. Men det är inte bara förslitningsskador som reduceras. Tunga maskiner som körs vid het temperatur samt innehåller vassa föremål som också lätt kan skada en människa. Genom att istället delegera farliga uppgifter till en robot kan man minimera dessa risker. Således bidrar robottekniken med en ökad säkerhet på arbetsplatser.

 

Förbättrad hastighet och kvalitet

Robotar blir inte distraherade eller behöver ta pauser. De känner sig aldrig stressade och behöver inte gå på möten. De kan arbeta konstant och därmed påskynda produktionen. Dessutom levererar de alltid produkter av högsta kvalitet då de är programmerade för exakta och repetera rörelser. Gentemot mänskliga arbetare förbättrar man således produktionen på arbetsplatsen – det går snabbare att utföra arbetsuppgifter och de färdiga produkterna blir mer precisa än de hade kunnat bli av mänskliga händer.

 

Mindre monotona arbetsuppgifter> mer kreativitet

En annan fördel med robotteknik på arbetsplatsen är naturligtvis det faktum att fler monotona arbetsuppgifter sållas bort och ersätts med mer kreativa. Det innebär alltså att mänskliga arbetare slipper göra repetitiva arbetsuppgifter som är lätta att bli trött på. Men för att en robot ska fungera behövs fortfarande en mänsklig hjärna bakom den till att programmera. Således betyder inte fler robotar på arbetsplatsen att mindre mänsklig arbetskraft kommer att behövas. Snarare tvärtom. Vi kommer behöva fler innovativa, kreativa själar som kan bidra till att lösa mer komplexa arbetsuppgifter än vad som finns i dagsläget.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.