Nya investeringsformer: bara en trend eller något mer?

publicerad 11 januari 2023

Det finns en hel del nya investeringsformer på marknaden som är värda att ha ett öga på. Du behöver inte gå till banken för att investera i trista aktier där du behöver vänta i 25 år innan du ser någon vinst. Under 2023 så finns det ett par utmärkta metoder att kika på, som kan visa sig vara otroligt lönsamma.

Björnmarknaden kanske inte försvinner

Börsraketen Covid-19 kraschade och brann. Sedan 2020 startade den andra björnmarknaden i juni 2022, vilket fick investerare att söka skydd.

Även om aktier inte längre är på en björnmarknad från och med andra halvåret 2022, är marknaderna fortfarande nere med mer än 10 %.

För det mesta skulle obligationer göra en björnmarknad mindre skrämmande. Men när räntorna höjs snabbt sjunker båda obligationsräntorna och aktiekurserna.

En nedgång i inflationen kommer sannolikt att få investerare att må bättre, så nästa år kan bli svårt för traditionella tillgångsallokeringsmodeller som forex.

Även om det aldrig är en dålig idé att ha ett ”köp lågt”-mantra på repeat i din morgonmeditationsspellista, kan 2023 visa att köp-och-håll-investerare behöver mer än aktier och obligationer för att skydda sig från volatila marknader.

Fundera på andra sätt att investera

När det gäller ett bredare utbud av investeringar kan 2023 bli året då alternativa investeringar äntligen hittar en plats i vanliga investerares portföljer.

Oavsett hur mycket pengar du har, hur villig du är att ta risker, eller hur länge du planerar att investera, bör din portfölj för 2023 ha fler alternativ. På grund av deras låga koppling till traditionella tillgångsklasser som aktier och obligationer kan alternativ minska volatiliteten orsakad av inflation och lågkonjunktur och öka avkastningen mer än enbart utdelningsaktier.

Alternativa tillgångsstrategier som råvaror och hanterade terminer var en gång endast tillgängliga för ackrediterade investerare och erfarna handlare. Nu kan vanliga investerare enkelt komma åt dessa strategier genom ett bra urval av lågprishandlade börshandlade fonder (ETF) och fonder.

Även om alternativa tillgångar tenderar att ha högre kostnadskvoter än den genomsnittliga fonden, kan dessa tillgångars prestanda kompensera för de högre kostnaderna.

Sparobligationer är fortfarande relevanta

Om det finns en ljus sida av stigande priser så är det att sparobligationer, särskilt serie I-sparobligationer, blir mer populära. I april 2022 nådde I-obligationsräntan en ny topp på 9,62 %, medan S&P sjönk med 15 % för året.

Investerare som ville låsa in den fantastiska kursen köpte obligationer till ett värde av 979 miljoner dollar fredagen den 28 oktober. Detta var den sista dagen att köpa obligationer innan kursen återställdes var sjätte månad.

Kan krypto återhämta sig?

Eftersom 2022 inte kunde vara sämre är det lätt att säga att 2023 måste vara ett bättre år för krypto än 2022.

Flera stablecoins, inklusive TerraUSD och Tether, tappade sina pinnar 2022. Detta bidrog till en kryptokrasch i mitten av året som utplånade hundratals miljarder dollar. Under tiden bromsades kryptobörser som Coinbase av växtvärk och uppsägningar, för att inte tala om den plötsliga kollapsen av FTX.

År 2023 kommer kryptovalutaföretag sannolikt att försöka locka investerare med historier om kontantreserver istället för trendiga mynt och rekommendationer från kända personer.

Tyvärr kommer många konversationer om blockchain sannolikt att färgas av röran på FTX snarare än den långsiktiga, outnyttjade potentialen och vidare med lagstiftning om kryptoreglering.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.