Ny forskning visar att fascian har större betydelse än vi tidigare trott

publicerad 25 januari 2022
fascian

Ny forskning har visat att fascian (dvs. det nätverk över hela kroppen som bindväven utgör) har större betydelse för hälsan än vi tidigare trott. I den här artikeln kommer vi titta närmare på betydelsen av att ta hand om sin hälsa för att må bra, såväl fysiskt som psykiskt. Så läs vidare om du är intresserad av att lära dig mer om fascian och hur du kan ta hand om din kropp på bästa sätt med hjälp av de senaste forskningsrönen.

Kroppsliga besvär

Många människor lider av olika typer av kroppsliga besvär. Det kan handla om smärta på grund av överansträngning, eller olika typer av belastningsskador på grund av ensidigt, repetitivt arbete – exempelvis framför datorn på kontoret. Kroppsliga besvär kan bero på olika saker, men ibland är det bästa att ta hjälp av en fasciaterapeut. En fasciaterapeut är expert på behandling av nackproblem, tennisarmbåge, ryggvärk och mycket mer. Behandlingen är skonsam och effektiv och baseras på den senaste forskning inom området.

Människokroppen är en helhet – där allt hänger ihop

Forskningen om fascian har ytterligare stärkt tesen om att människokroppen är en komplex helhet där alla delar hänger ihop och påverkar varandra. Bindväven arbetar ständigt för att vi ska hålla oss friska och är till och med och dämpar slag och våld mot kroppen. När en katt vaknar sträcker den alltid på sig – har du funderat på varför? Fascian stelnar när vi är stilla och för att få kroppen att komma igång igen är det viktigt att aktivera fascian. Därav kattens vana.

Vi människor mår också bäst av att röra på oss och inte “stelna ihop”. Därför är det så viktigt med rörelse och motion i vardagen. Det gäller att hitta rutiner för att få in motion som något naturligt. Kanske kan du gå eller cykla till jobbet istället för att åka bil eller buss? Du kan också ta trapporna istället för hissen på jobbet.

Kom ihåg att allt gör skillnad! Du behöver inte göra ett enormt ansträngande motionspass för att det ska göra skillnad för din hälsa. Istället är det viktiga att få till rörelse och motion som något regelbundet i vardagen.

Besök Fasciaklinikerna

Fasciaklinikerna finns till för dig som vill förebygga problem eller komma till rätta med besvär som redan har uppstått. På klinikerna finns en rad terapeuter med enorm samlad erfarenhet – allt för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Här kan du förvänta dig ett riktigt bra bemötande och du kommer möta specialister med expertkunskap när det gäller olika typer av kroppsliga besvär.

I den här artikeln har vi tittat närmare på hur du kan ta hand om din kropp och vilken betydelse fascian har. Genom att ta del av de senaste forskningsrönen har du möjlighet att lära dig mer om din kropp och utnyttja den kunskapen för att må så bra som möjligt i vardagen. För det är när du tar hand om din kropp som du verkligen kan komma till din rätt!
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.