Nattsömnen central för välmående

publicerad 26 augusti 2020

Sömn har på senare tid kommit att bli en av de mest omskrivna sakerna som relaterar till människors hälsa. Efter att det länge, och till viss grad fortfarande, ansetts vara ett tecken på styrka och framgång att kunna klara sig på väldigt lite sömn så har debatten nu förskjutits till att allt mer handla om hur en god, och gärna lång, nattsömn är bra för vår hälsa och att en god sömn också gör att vi fungerar bättre inom alla de områden vi är verksamma på dagarna. På sajten https://www.battrenatter.se finns mycket mer att läsa om sömn och sängar med mera som kan vara utmärkta för den som har svårt att sova.

Sömn och hälsa
Anledningen till att en god nattsömn är så viktig är att kroppen reparerar sig själv när vi sover. Det är mycket viktigt för kroppen att gå ned i varv och sova. Forskningen är pågående om hur sömn fungerar och vad som faktiskt händer när vi sover men det finns ingen tvekan om att störd och dålig nattsömn försämrar vår hälsa. Att sova dåligt under längre perioder kan vara direkt skadligt för oss. Alla har vi säkert gått igenom en period i livet då vi haft dålig sömn och det vi upplever då är allt från minskad energi till dåligt humör och mycket annat som försämrar vår livskvalitet.

Miljön för den perfekta sömnen
För att vi ska kunna sova bra behöver vi en plats som är anpassad för sömn. Vårt sovrum ska vara anpassat för sömn och ingenting annat. Sovrummet ska vara svalt, mörkt, tyst och när man går till sängs ska man kanske läsa någon bok men man bör inte titta på TV i sovrummet till exempel.

Den som vill förbättra sin nattsömn gör också klokt i att motionera, äta bra mat och kanske till och med ägna sig åt yoga.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.