Jämför lån för att få det bästa lånet just för dig

publicerad 7 februari 2022

Om man vill ha ett lån som är förmånligt, med bra villkor och som kostar så lite som möjligt så kan det vara bra att jämföra olika lån och långivare. Man kan också ställa långivarna mot varandra för att försöka få en bättre ränta. Det är inte säkert att det är möjligt men det kostar inget att försöka.

Man kan titta på Matchbanker om man vill jämföra lån. När man tittar på hur mycket ett lån kommer att kosta i månaden så tittar man ofta på den nominella räntan, det är även den som de flesta långivare profilerar de olika lånen med. Anledningen till det är att den är lägre men den visar inte eventuella extra avgifter och man kan inte heller jämföra långivare med den nominella räntan. Vill man jämföra lån ska man titta på den effektiva räntan.

Varför ska man ta hjälp av låneförmedlare?

Om man tycker att det är krångligt och jobbigt att jämföra lån själv så kan man ta hjälp av olika låneförmedlare. De hjälper en att hitta det bästa lånet utifrån de förutsättningar man har. Det kostar ingenting att ta hjälp av en låneförmedlare och man har inte heller förbundit sig till något.

Det är dock inte låneförmedlare som lånar ut pengarna till kunderna, de bara förmedlar de villkor som finns hos de olika långivarna. Man fyller i uppgifter om sig själv, sin situation och vilket typ av lån man önskar och sedan skickar låneförmedlaren detta till de långivare som de samarbetar med. Efter det får kunden offerter från de långivare som kan erbjuda dem ett lån.

Lead Supply är ett danskt företag som har specialiserat sig på att jämföra priser på lån och Lead Supply förvärvar startups som en del av sin verksamhet. De hjälper med andra ord konsumenter och folk som behöver ett lån att hitta det det bästa lånet just för dem. Företaget startades i Danmark och expanderade väldigt snabbt, de är numera verksamma i många länder.

Hur mycket ränta ska man betala på ett lån?

Vad lånet kommer att kosta i ränta, det vill säga den betalningen som långivaren vill ha för att låna ut pengar, ser olika ut. Det beror på vilket lån man vill ha, hur kreditvärdig man är och hur ens förutsättningar ser ut och vilken långivare man väljer.

Har man betalningsanmärkningar och skulder så får man ofta betala mer i ränta för att långivaren tar en högre chans när de lånar ut pengarna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.