Investera i Bitcoin – Är det en bra investering?

publicerad 30 september 2020

Vad är Bitcoin och kan det vara en bra investering? Bitcoin är en så kallad kryptovaluta. Det vill säga en digital, global valuta som kan användas som betalningsmetod för olika varor och tjänster. Många jämför Bitcoin med guld eftersom valutan endast existerar i en begränsad mängd och att det är en självstyrande valuta som inte kontrolleras av någon typ av auktoritet – banker, stater eller företag. som annars är fallet när det gäller valutor. Med några enkla knapptryck kan du skicka betalningar i form av Bitcoin över precis hela världen.

  • Kryptovalutan Bitcoins skapades 2008 av Satoshi Nakamoto.
  • Bitcoin är oberoende och kan inte påverkas av monopol och politisk påverkan.
  • Alla kan använda Bitcoin, så länge parterna i en affärsuppgörelse accepterar betalmedlet.

 

Fördelar med Bitcoin

En av de allra främsta fördelarna är att Bitcoin är en helt neutral valuta. Den kontrolleras inte av någon och den kan användas av alla. Detta gör att den inte kan påverkas av politik, korruption eller andra störande krafter. Ingen kan hindra dig från att öppna ett bitcoin-konto och börja handla med kryptovalutan. Och ingen kan påverka valutans värde eller bestämma över dess framtid. Detta är naturligtvis extra viktigt i de delar av världen där samhällssituationen är instabil.

Att handla och betala med Bitcoin är enkelt. Du kan lära dig mer om hur det går till att köpa Bitcoin på Cryptorunner. Det är Sveriges största webbplats för kryptovalutor. Eftersom det finns många handelsplatser är det en bra idé att läsa på innan man köper Bitcoin. När du väl köpt in dina Bitcoins är det bara att sätta igång med dina transaktioner.

Den främsta fördelen är faktiskt just detta att du kan utföra och motta betalningar ögonblickligen oavsett var i världen parterna i affären befinner sig för tillfället. Dessutom kan transaktionerna ske helt utan utomstående mellanhänder.

Nackdelar med Bitcoin

Bitcoin en mycket smidig betalningsmetod som främst har fördelar men precis som med alla andra investeringar finns det även nackdelar. Den största nackdelen är att växelkursen ständigt fluktuerar. Så är det naturligtvis också om du handlar med andra typer av valutor, värdepapper och liknande. Skillnaden är dock att Bitcoin-kursen fortfarande förändras väldigt ofta och väldigt kraftigt. Detta kan göra det svårt att göra säkra investeringar. Med tid och is i magen kan du dock tjäna bra på att handla med Bitcoin.

Du riskerar även att ofrivilligt bli av med dina Bitcoins om du har otur. Den digitala plånbok där du förvarar Bitcoin-filer kan bli hackad och du kan även gå miste om dina tillgångar om filerna av någon anledning försvinner och det inte finns backup. Detta gäller både om du hanterar dina Bitcoin själv eller väljer att förvara dem hos en Bitcoin-börs. Ytterligare en problematik som kopplas till Bitcoin är att den anonyma valutan kan missbrukas och användas som betalning i olagliga affärstransaktioner.

Skall man investera i Bitcoin?

Så är det en god idé att investera i Bitcoin? På den frågan finns inget entydigt svar. Var och en måste själv avgöra om investeringen är värt det. Det finns inget säkert sätt att sia om framtiden för kryptovalutan. Det beror helt enkelt på vad man själv tror. Tror du att Bitcoin en dag kommer att konkurrera med guld, så är det naturligtvis en mycket bra investering. Är du mer osäker på valutans framtida ställning bör du kanske avstå från investeringen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.