Hur tidskrävande är en badrumsrenovering?

publicerad 25 augusti 2020

Renovering är tidskrävande. Badrumsrenovering kan vara extra tidskrävande. Men låt det samtidigt ta tid – ha med det i planeringen. För ett hastigt utfört projekt är ofta ett projekt som du inte blir nöjd med i slutändan. Det är många små detaljer i badrummet som måste renoveras på ett korrekt och noggrant sätt för att uppnå ett bra och säkert resultat.

Storleken på badrummet – en viktig faktor
Den viktigaste faktorn som avgör hur lång tid en badrumsrenovering tar är storleken på badrummet. Naturligtvis tar ett större badrum längre tid. Ett större badrum tar mer tid att riva ut. Fler möbler som ska bäras. Fler ledningar som ska dras om/bytas ut/tas bort.

Ålder och svårighetsgrad på badrummet
Hur gammalt badrummet är spelar också roll. Ett äldre badrum som inte har renoverats eller underhållits på länge har oftast ett större renoveringsbehov. Detta tar längre tid att renovera.

I äldre badrum är det heller inte ovanligt med gamla ledningar och gamla WC-stolar/handfat/badkar som det inte finns kompatibla delar till längre. Dessa behöver specialbeställas eller mer ofta – helt bytas ut.

Dina mål och förväntningar
En annan viktig del som avgör hur lång tid det tar är dina önskemål på det nya badrummet. VIll du ha specialbeställt kakel och klinker som kanske tar lång tid att beställa och är svåra att få tag på? Eller nöjer du med en enkelt färg? Vill du ha spottar i taket som kan ställas in efter personliga önskemål eller nöjer du dig med en enkel taklampa? Detta är faktorer som spelar stor roll i hur lång tid det tar.

Räkna med upp till 2 månader
Man brukar säga att en renovering av badrummet tar i snitt mellan 2-6 veckor – beroende på ovanstående parametrar. Leveranstiden för de varor du behöver kan också variera – ta därför höjd för det. Lägg alltid in en liten buffert för oförutsedda händelser som gör att det kan ta längre tid – men upp till 6 veckor är ett bra riktmärke att ha.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.