Elon Musk blir storägare i Twitter – vill stoppa censuren

publicerad 11 april 2022
Elon Musk

Censuren är viktig på internet, men bara till viss del. När det gäller människors privatliv och integritet är censuren ett måste, men är betydligt farligare när det gäller politik och liknande saker.

Världens rikaste man Elon Musk (Tesla, SpaceX, Neuralink, med flera) har tröttnat rejält på detta. Han har bland annat kritiserat Twitter för politisk censur, men det hindrar honom inte från att köpa ett stort antal aktier i teknikjätten. Han har även hintat om att det kanske är dags för nästa steg i utvecklingen för sociala medier, t.ex. genom en ny plattform.

Nya plattformar lanseras på regelbunden basis, inte bara vad gäller sociala medier. Spelbranschen har revolutionerats rejält under det senaste årtiondet. Sidor som expekt.se har anammat den nya efterfrågan på moderna lösningar, vilket gör att de t.ex. har anpassat sin hemsida för mobila enheter.

Elon Musk köper en stor del av aktierna i Twitter

Elon Musk är världens rikaste man och har ett finger med i spelet inom många olika företag och sektorer. Han sköter bland annat rodret i företag som Tesla, SpaceX och Neuralink, men har under senaste tiden siktat in sig på Twitter.

Huruvida han riktar in sig på en totalt kontrollerande del lämnar vi osagt, men det faktum att han numera är den största utomstående ägaren är ett tydligt tecken på att han vill ha någon form av inflytande i företaget. Han har uttalat sig om att han är trött på den politiska censuren som hittas på Twitter, därmed är det inte omöjligt att vi inom snar framtid får se en ändring av reglerna på plattformen.

Just nu äger han ungefär 9,2% av de totala aktierna i företaget, vilket är värderat till strax under 3 miljarder dollar. Marknaden reagerade ganska starkt på det stora uppköpet av aktier. Det faktum att Elon Musk investerar i företaget fick dess aktie att rusa med hela 27%.

Krävs det en ny plattform för att bli fri från censur?

För att sociala medierna ska bli fria från censur krävs det en stor förändring i de lagar och regler som finns, inte minst internt hos företagen. Samtliga sociala medier censurerar en hel del innehåll, inte minst vad gäller politik. Detta skapar en orättvis bild av verkligheten, och gör att det kan vara svårt att sprida åsikter och funderingar på ett pålitligt sätt.

Elon Musk ställde en fråga i likhet med “Är det dags för en ny plattform?” på Twitter, och många av hans följare tyckte att så var fallet. Detta skulle göra det möjligt att från början utforma en plattform som är fri från censurering.

Även om Elon inte överväger att starta en ny plattform på egen hand är det möjligt att någon av hans följare får upp ögonen för den stora efterfrågan på en plattform likt detta. Om så inte blir fallet är dock sannolikheten hög för att Twitter kommer att förändra sin policy när det gäller politisk censurering inom den närmaste framtiden.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.