Allt du behöver att veta om copy-trading

publicerad 5 juli 2021
copy-trading

I sin enklaste form tillåter copy-traders att kopiera andra investerare. Det är särskilt effektivt för nybörjare, som automatiskt kan spegla strategier och affärer från mer kunniga investerare. Här är vår guide för att förklara mer om denna tradingteknik.

Vad är copy-trading?

Copy-trading, ibland känd som social trading, är när en investerares position kopieras av en annan. Inom ett copy-trading-nätverk kan traders sända sina strategier för att andra ska genomföra samma handel.

Precis som vid vanlig handel kan copy-trading innebära investering i valutor, aktier, råvaror och kryptovalutor och till och med CFD-handel på en plattform som Skilling till exempel.

Det finns en skillnad i vilken typ av konto som innehas beroende på din erfarenhet och tradingstil. Det finns de som är de copied-traders, vilka andra traders kommer att kopiera strategierna av – och det finns copy-traders som slutför kopieringen.

När en handel har kopierats speglas strategin, typen av tillgång, förluster, vinster och avslutande av handeln mellan investerarna. En copy-trader bör undersöka copied-tradern och dess meritlista över investeringar och se till att hävstången och de medel som investeras är så nära som möjligt mellan båda traders.

Copy-tradings historia

Copyt-trading började 2005, där den utvecklades från spegeltrading mellan investerare. Traders kopierade strategierna för algoritmer som skapats genom automatiserad handel. Utvecklarna av dessa algoritmer delade sedan insikterna i sina investeringar, så att andra kunde spegla deras handelshistoria.

När detta utvecklades började det bildas ett socialt tradingnätverk. Så småningom började investerare kopiera tradingmetoderna från andra investerare, såväl som att kopiera den exakta handeln i stället för bara strategin.

Copy-trading blev så populärt att specifika webbplatser skapades just för detta nätverk, vilket gav möjlighet att handla på aktie- eller valutamarknaden för första gången eller att investera i en annan, okänd marknad.

Vad är fördelarna med copy-trading?

Som en nybörjartrader kan copy-trading låta dig utforska och förstå de finansiella marknaderna. Det finns tillgång till expertis hos mer kunniga traders och möjligheten att överväga potentiella möjligheter som annars förbises – även om det fortfarande rekommenderas att undersöka marknaden som copy-tradingen äger rum på.

För mer erfarna traders är det ett sätt att automatisera sina investeringar, utöka sin portfölj och delta i den handel de normalt inte skulle ha tid för. Deras beslut baseras på bevisade meriter för den person som de kopierar, vilket tar mindre tid än att undersöka alla aspekter av den finansiella marknaden.

Med copy-trading har du möjlighet att handla olika instrument såsom valutahandel, aktier, och CFD:er. Det skapas också en gemenskapsaspekt med de olika nivåerna av handlare som ges möjlighet att dela idéer, strategier och tradingutbildning.

Vad är nackdelarna med copy-trading?

Som med alla former av trading finns det vissa risker när det gäller copy-trading. Att följa andra traders strategi innebär att du också kommer att drabbas av eventuella förluster som de stöter på.

Tanken med att automatiskt kunna handla baserat på andra traders kan uppmuntra till en brist på incitament för undersökning av instrument. Utan denna undersökning och beaktande av tradern som kopieras kan det leda till misstag och förluster.

Även om copy-trading är till nytta för de som är nya på de finansiella marknaderna, är det inte den enda tillgängliga tradingstrategin. När du får mer erfarenhet rekommenderas det att diversifiera din portfölj med olika sätt att handla.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.