SVT avvecklar folkets kulturskatt “Öppet arkiv” – nu startas namninsamling

publicerad 22 januari 2016
Nu väcks starka protester mot att delar av SVT:s "Öppet arkiv" avvecklas

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


6370 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Till folkets stora glädje öppnades “Öppet arkiv” 2005 och fullt ut 2013 av SVT. Men redan nu börjar SVT att avveckla arkivet och mer än hälften av materialet är otillgängligt. Nu har en namninsamling startats i protest mot avvecklingen.

Öppet arkiv kallas SVT:s utbud av äldre produktioner och TV-serier som sänts i kanalens historia. Vissa har ansett satsningen vara SVT:s enda riktigt bra satsningar på senare år och något som borde vara en självklar kulturtillgång för det folk som SVT ska finnas till för.

Men efter att rättigheterna för programmen skulle förnyas i januari i år meddelande SVT att hela satsningen inte längre skulle finansieras. Redan nu har mer än 50 procent av allt material plockats ned och mer material kommet oregelbundet att göras otillgängligt. Hur länge de program som fortfarande finns att hitta kommer att vara tillgängliga är ovisst.

Beslutet har väckt starka protester och nu har en namninsamling startats som riktar sig till Alice Bah Kuhnke och Kulturdepartementet.

Om namninsamlingen går att läsa:

“Vi kräver att Kulturdepartementet nu går in och bidrar med 40 miljoner per år för att denna kulturskatt ska få finnas kvar och för att den enorma kulturgärning Öppet Arkiv gör ska kunna fortgå. Något annat vore en ren skandal!”

 

Namninsamlingen går att finna på denna länk.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!