Kåserier

Tack för kaffet!

Det måste bli ett slut på gratisfikat för kreti och pleti på det svenska smörgåsbordet, skriver Per-Arne Almgren.

Mycket vatten rinner under broarna. Förra året vid den här tiden firade jag Nationaldagen med Svenska Föreningen för Västra Michigan i USA. Den svenske krögaren Arnie stod för maten. Jag bidrog med att sjunga “Barndomshemmet” till dragspel.

Några år tidigare hade min kära hustru blivit svensk medborgare. Som amerikanska blev hon rejält nagelfaren av myndigheterna. Processen tog tid. Vi kom till Blå Hallen i Stadshuset. Där var ett liv och ett kiv. Det visade sig att vi var nästan den enda av vår sort.

Politikerna skrockade. Skämtade om gratisfikat i Gyllene Salen. Vi gick. Vi hade inte där att göra. Vi pröjsade vårt kaffe själva på Lindkvists bageri på Odengatan.

Annars måste ordet “gratis” vara det första som nytillkommande lär sig på det svenska språket. För oss har det nästan försvunnit ur vokabulären !

Jag längtar till min fru i USA och björkarna i Michigan. Tillsamman med svenskar i Michigan. Det är en händelse som ser ut som en tanke. Att man måste åka till USA för att fira nationaldag med svenskar.

Jag behöver inte säga “Tack för kaffet” till Er politiker. Och jag har inte heller något förtroende för Er. Dels måste det bli ett slut på utfärdandet av medborgarskap för kreti och pleti. Dels måste det bli slut på gratiskaffet i Stadshuset.

För det sticker i ögonen på oss !

 

Per-Arne Almgren

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Michigan