Jul i Eken!

publicerad 4 december 2017

Tydligen blir det jul i år också. Många män avstår att gå på firmafest i år. Det är för riskabelt. Män sitter och viskar på bussar och tunnelbanor. Me Too-damerna har öron som trattar. Hör de något misshagligt, så slår de till direkt. De är seklets motsvarigheter till Sovjetunionens politruker. Män samlas i enskildhet för att kunna samtala. Runt julborden är det tyst.

Ljusen tändas i Kungsan. Acke står vid ingången till NK. Iförd Loden Frey, rutig keps och två dagars skäggstubb. En Hamngatans Jean Gabin. Frugan har inte kommit hem från USA, än. Han känner sig som Povel Ramel i “Gräsänkling blues”. Ska det köpas något. Acke trodde länge att den amerikanska parfymisten, Estée Lauder var från Frankrike. Han vrålade sitt Ässtte Lådääär vid parfymdisken. Reaktionen från expediten fick honom, att rodna av skam. Härinne på NK, hade han mött Greven. Hedersmannen, frid över hans ljusa minne. Grevens promenader liknade segertåg med hyllningar från kända och okända. Så är det när man är en medmänniska och vågar stå för en åsikt.

Acke kom att tänka på att frugan nog hade parfym så det räckte. Och att det var bättre, att hon fick handla själv. Han drog sig mot tunnelbanan. I det överbefolkade Stockholm får man vara glad om man kommer med en vagn. Förseningar är legio. De som kör T-banan har annat att tänka på. Man kör tåg i Kina och på andra ställen. Så Stockholm är mindre viktigt. Hissar står stilla och rulltrappor är trasiga. Snö och löv på spåren skapar genast stopp i trafiken. Vad SL själva klarade galant, klarar inte dessa internationella matadorer av. Politikerna bryr sig inte. De åker taxi !


Annonser:


Så lite jobbigt är det. Det är kämpigt, att ta sig hem. Man måste viska. Och allting har blivit så dyrt. Orkar man verkligen äta julbord för 800:-? Det får bli något annat !

Centrumanläggningen i Högdalen har spottat upp sig rejält. Rest sig ur askan. En välsorterad bokhandel är grädden på moset. Acke beslutar sig, att ge Fredrik Reinfeldts böcker och Torgny Lindgrans sista till sig själv. Nöjd vandrar han till Hanks Heaven och träffar sina viskande ljugarbröder. Beställer in en falukorv med ägg och stekt potatis. Juleljusen tindrar och det ska väl bli helg i år också ! Snart kommer frugan, så det blir ordning på torpet…

 

Per-Arne Almgren
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.