Zuckerberg erkänner: Facebook skannar dina privata meddelanden

Övervakningssamhället

publicerad 5 april 2018

Stormen kring Facebook fortsätter. Nu erkänner det sociala nätverkets grundare och vd Mark Zuckerberg att man läser av bilder och länkar som skickas i privata meddelanden mellan användare genom Facebooks Messenger-tjänst.

Facebook och Mark Zuckerberg upplever just nu kanske sin tuffaste period i det sociala nätverkets historia. En enorm mediekampanj mot Facebook inleddes efter att det framkom att det sociala nätverket givit företaget Cambridge Analytica tillgång till information av miljontals användare på Facebook.

Nu hävdar Mark Zuckerberg att Facebook kommer vara hårdare för att inte skandalen med Cambridge Analytica ska upprepas. Någonting man sedan tidigare infört som praxis är att läsa av meddelanden på Facebooks chatt för privata meddelanden, Messenger.

Det handlar om meddelanden med länkar eller bilder som Facebook upplever som skadliga eller problematiska. Dessa inlägg stoppar Facebook från att nå mottagaren.

I sådana fall kan vårt system ta reda på vad som händer. Vi stoppar de meddelandena från att nå fram, säger Zuckerberg i en intervju med tidningen Vox.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!