Universitet utvecklar ljusbaserad processor

publicerad 4 januari 2016
Den 3x6 millimeter stora ljusbaserade mikroprocessorn här installerad på ett kretskort

Ett genombrott inom tekniken för processorer och dataöverföring kan ha ägt rum. Det är forskare på University of Colorado som hittat en optisk metod som dramatiskt kan öka bandbredden hos framtidens systemkretsar, skriver Sweclockers.

Vi använder oss av processorer och integrerade grafiklösningar till allt fler apparater i våra liv, men traditionella elektriska banor har begränsat hastigheten mellan systemkretsarnas olika beståndsdelar. University of Colorado tror sig ha hittat lösningen på detta problem genom att ersätta den elektriska datalänken med komponenter för optisk överföring.

Universitetet hävdar att de är först ut med att implementera optisk dataöverföring i en funderande systemkrets. Tack vare den optiska datalänken kan de nya kretsarna erbjuda mellan 10 till 50 gånger högre dataöverföring än på elektrisk väg.

En stor bonus med den nya tekniken är även högre energieffektivitet, då ljusbaserad kommunikation kan färdas längre sträckor vid samma strömanvändning. Detta är en viktig faktor idag då många enheter drivs på batterier, men även för utvecklingen mot klimatsmartare teknik som helhet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!