IT/Övervakning

Skadlig kod hittad i Mac-datorer

Publicerad 22 februari 2021

Säkerhetsforskare har upptäckt en skadlig kod som finns på ungefär 29 000 Macdatorer världen över – däremot vet de inte vad koden gör.

Cybersäkerhetsfirman Red Canary har upptäckt en skadlig kod på Mac-datorer, skriver Ars Technica. Totalt verkar cirka 29 000 datorer vara drabbade världen över, band annat nya Macdatorer med Apples egna M1-chipp. Dessa datorer med de skadliga koderna finns i 153 länder men är koncentrerade till USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike och Tyskland.

Däremot vet säkerhetsforskarna ännu inte vad koden gör, men har kommit fram till är att de infekterade datorerna kontaktar en kontrollserver en gång i timmen. Något som förundrar forskarna är att koden har också en självförstörelsemekanism inbyggd, men inget tyder på att den aktiverats i nuläget. Forskarna kallar koden för ”Silver Sparrow”.
På Red Canarys blogg skriver man att koden ses som ett "måttligt seriöst hot". För att kolla om just din Mac-dator är drabbad kan du följa instruktionerna i samma blogginlägg. 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • Apple
  • Mac