Säpo vill ha officiellt tillstånd att installera trojaner

Övervakningssamhället

Säkerhetspolisen och Åklagarkammaren för säkerhetsmål vill införa nya former av hemliga tvångsmedel i Sverige. Det handlar om hemlig dataavläsning där en ”spiontrojan” planteras i en dator så att myndigheterna kan följa vad datoranvändaren gör. Detta även i förebyggande syfte trots att det kan saknas misstanke om brott.

publicerad 29 april 2014
Säpo vill kunna installera trojaner i datorer även när misstanke saknas

Ett verktyg som står på Säpos önskelista till lagstiftaren är tvångsmedlet hemlig dataavläsning. Metoden både föreslogs och utreddes för cirka tio år sedan men avvisades då av lagstiftaren. En ny debatt om förslaget hölls nyligen på Rosenbad.

– Det fanns goda skäl till att förslaget inte gick igenom förra gången och ingenting har förändrats sedan dess, sa Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg som bland annat varnade för ändamålsglidning när det gäller alla slag av hemliga tvångsmedel.

– Det skall räcka med ett vagt tips, sade Säkerhetspolisens biträdande chef, juristen Johan Sjöö.

Det har tidigare först diskussioner om att införa liknande system. I ett remissvar till regeringen 2005 skrev Advokatsamfundet:

”Resultatet kan alltså bli att samtal avlyssnas när de pågår, om t.ex. IP-telefoni används, eller att det rum där informationssystemet finns kan betraktas som på film, om en webbkamera finns ansluten till den dator som i hemlighet ‘avläses’. Har datorn inbyggd eller ansluten mikrofon torde den programvara som ‘planteras’ kunna instrueras att aktivera mikrofonen, om den inte redan är aktiverad. Samtal mellan personer i rum där informationssystem finns som är föremål för ‘avläsning’ skulle därmed kunna avlyssnas i realtid (buggning). Avgörande blir hur inplanterade tekniska hjälpmedel utformas och instrueras; ska t.ex. en redan aktiv mikrofon slås av?”

“Inga garantier”
Sista ordet i debatten fick Säkerhets- och Integritetsskyddsnämndens ordförande Sigurd Heuman som valde att citera Datainspektionens före detta generaldirektör Jan Freese:

– De enda uppgifter som myndigheterna inte missbrukar är de uppgifter som myndigheterna inte har tillgång till.

Missbruk förekommer redan
Men analytiker inom säkerhetsbranschen menar att regeringar redan i hemlighet använder sig av trojaner.

– Regeringar använder trojaner regelbundet. De åker bara inte fast, säger Mikko Hypponen, chefsforskare på F-Secure.

 

Läs också Regeringar avlyssnar Skype

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!