Så blockerar du enkelt Windows spionfunktioner

Övervakningssamhället

publicerad 30 april 2024
- av Markus Andersson
Att Windows-användare systematiskt kartläggs och övervakas är ingenting nytt.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Microsoft har genom åren gjort sig ökända för att spionera på och kartlägga sina användare och samla in så mycket information som möjligt. Det kostnadsfria programmet Donotspy11 stänger dock av ett flertal av dessa användarfientliga och resursdränerande ”spionfunktioner”.

Att Windows 10 och 11 är fullproppade med ”telemetrifunktioner” – alltså funktioner som skickar användardata till Microsoft för att de ska kunna se hur deras operativsystem används, är välkänt sedan länge.

Sweclockers noterar dock att det finns de som försöker komma runt techjättens ständiga övervakning av sina användare – bland annat utvecklarna av programmet Donotspy11 som stänger av och blockerar ett stort antal av dessa övervakningsfunktioner.

Bland mycket annat blockeras Microsofts AI-assistent Windows Copilot som släpptes i början av 2023 och som enligt sajten ”använder Bings chattbot med djup integration i operativsystemet”.

Linux – ett friare alternativ

Vidare blockeras sökförslag och möjligheten för Windows-funktionen som indexerar hårddiskens sökinnehåll att komma åt användarens webbhistorik. Användare har också själva möjligheten att ställa in vilka behörigheter installerade program på datorn har – liknande de integritetsinställningar som redan finns på Android och IOS.

En annan styrka med Donotspy11 är att den blottlägger hur omfattande övervakningen av Windows-användare faktiskt är och hur de ”osynliga” bakgrundsprocesserna ser ut samt hur många de är.

Användare som testat programmet rapporterar också om hur de plötsligt fått avsevärt högre prestanda och att oregelbundet ”lagg” som orsakats av Windows resursdränerande skräp- och spionprogram plötsligt försvunnit. Namnet till trots så fungerar Donotspy även på Windows 10.

Windows systematiska massövervakning är ett av flera skäl till att många användare övergett operativsystemet och istället gått över till Linux – som består av fri programvara, och som saknar dessa övervakande bakgrundsprocesser och hemliga rapporteringssystem till tredje part.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!