IT/Övervakning

Rysk militär ersätter Windows med Astra Linux

Rysk militär kommer allt närmare målsättningen att ersätta Windows som operativsystem med det lokalt utvecklade Astra Linux. Nyheten kommer bara veckor efter att kinesisk militär meddelat att man lämnar Windows.

Astra Linux är en variant av Linuxdistributören Debian och har utvecklats av det ryska företaget RusBiTech under 11 års tid och blev mycket snabbt populärt bland lokala ryska myndigheter.
I dagsläget använder den ryska militären särskilda modifierade versioner av Windows som godkänts av den ryska säkerhetstjänsten, FSB. Rädsla för att amerikanska myndigheter kan avlyssna och spionera genom hemliga bakdörrar har gjort att man på inrådan av ansvariga för försvarsdepartementet och säkerhetstjänsten nu väljer att överge det.

Tidigare i maj framkom det att även kinesisk militär väljer bort Windows på grund av oro för att bli utsatta för attacker eller spionage från amerikanskt håll. Kina kommer dock inte använda sig av Linux utan utveckla ett helt eget operativsystem, skriver Zdnet.com.


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!