Rysk militär ersätter Windows med Astra Linux

publicerad 8 juni 2019
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Rysk militär kommer allt närmare målsättningen att ersätta Windows som operativsystem med det lokalt utvecklade Astra Linux. Nyheten kommer bara veckor efter att kinesisk militär meddelat att man lämnar Windows.

Astra Linux är en variant av Linuxdistributören Debian och har utvecklats av det ryska företaget RusBiTech under 11 års tid och blev mycket snabbt populärt bland lokala ryska myndigheter.

I dagsläget använder den ryska militären särskilda modifierade versioner av Windows som godkänts av den ryska säkerhetstjänsten, FSB. Rädsla för att amerikanska myndigheter kan avlyssna och spionera genom hemliga bakdörrar har gjort att man på inrådan av ansvariga för försvarsdepartementet och säkerhetstjänsten nu väljer att överge det.

Tidigare i maj framkom det att även kinesisk militär väljer bort Windows på grund av oro för att bli utsatta för attacker eller spionage från amerikanskt håll. Kina kommer dock inte använda sig av Linux utan utveckla ett helt eget operativsystem, skriver Zdnet.com.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!