President Niinistö vill ändra grundlagen efter terrordådet

Övervakningssamhället

publicerad 21 augusti 2017
Finlands president, Sauli Niinistö

Finlands president Sauli Niinistö vill efter helgens terrordåd i Åbo se en ny underrättelselag där staten får rätt att samla in medborgarnas datatrafik, vilket skulle kräva en grundlagsändring.

Minst två personer omkom efter att en knivbeväpnad 18-årig marockan attackerade förbipasserande i centrala Åbo på fredagen. Det var det senaste i raden av de terrordåd som utförts i Europa av personer med utomeuropeisk bakgrund.

Finlands president Sauli Niinistö höll under söndagen en presskonferens där han tog emot frågor från pressen efter knivattacken. På frågan om Finland borde ändra sin asylpolitik, mot bakgrund av att gärningsmannen var marockansk medborgare, svarade Niinistö att någon sådan lagändring inte var aktuell.

Sauli Niinistö sade däremot att den övervakningslag som regeringen planerar att införa i höst måste komma till snabbare.

– Jag har diskuterat ärendet med tre olika regeringar och önskat att lagen skulle träda i kraft så fort som möjligt. I dessa frågor gäller det att agera fort, sade Niinistö enligt Yle.

Även premiärminister Juha Sipilä och inrikesminister Paula Risikko kräver att lagen klubbas igenom tidigare än planerat.

Den nya underrättelselagen kommer bland annat att ge den finska staten rätt att övervaka datatrafik i landet. För att lagen ska gå igenom måste man dock ändra i den finländska grundlagen, som inte sanktionerar statlig dataövervakning av medborgarna. Även andra ändringar i det finska underrättelseväsendet kommer genomföras om lagen går igenom. Däribland hur Finland kan samarbeta med andra länder i underrättelsearbetet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.