Ny video visar hur deepfake-tekniken kan utnyttjas

publicerad 25 november 2019
- av Markus Andersson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Vid ett bord sitter programledaren Mark Ellis och samtalar med Tom Cruise, George Lucas, Robert Downey Jr och Ewan McGregor. Åtminstone ser det ut så. I verkligheten är dock ingen av gästerna på plats utan det är skådespelare som med hjälp av AI-teknik ser ut som kändisarna.

Så kallad deepfake-teknik har utvecklats de senaste åren och manipulerade videoklipp av satirisk karaktär sprids idag där det ser ut som att Barack Obama, Vladimir Putin, Mark Zuckerberg eller någon annan figurerar i en film och säger eller gör saker som de aldrig har sagt eller gjort. Oftast handlar det om satir, men tekniken riskerar också att missbrukas i politiska syften.

I det här klippet är det alltså imitatörer och inte de verkliga kändisarna som är på plats vid bordet och klippet är till för att visa hur avancerad tekniken har blivit, och hur trovärdigt intryck en manipulerad film kan ge om skådespelaren är skicklig på att härma kroppsspråk och röster.

Cornucopia skriver på sin blogg att det svåraste idag är att återskapa kändisarnas frisyrer och att detta med fördel görs med riktiga peruker eller att imitatören har en frisyr som är väldigt lik den som denne försöker härma. I bloggen pekar man också på att det är amerikanskt presidentval nästa år och ställer sig frågan när tekniken kommer användas ”avsiktligt fientligt” för första gången.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!