Nu släpps Fairphone 4

publicerad 7 oktober 2021
- av Sofie Persson

Nu släpps fjärde utgåvan av den etiskt hållbara telefonen Fairphone, med utlovade mjukvaruuppdateringar till minst 2025 och med åtta utbytbara moduler samt fem års garanti.

Det nederländska företaget Fairphone släpper nu den rättvisemärkta telefonen i en fjärde utgåva. Fairphone 4 utlovar mjukvaruuppdateringar till minst 2025, men man hoppas kunna leverera dessa ända till 2027. Det finns även fem års garanti.

Något som företaget tidigare är känt för är att man till skillnad från andra märken enkelt kan reparera eller byta ut skadade delar av telefonen till ett billigt pris. Hos vanliga märken är detta ofta dyrt och det brukar därför vara mer lönsamt att istället köpa en ny telefon.


Annonser:


Fairphone 4 har åtta utbytbara moduler, däribland batteri, kameror, skärm och bakstycke. Den drivs av Qualcomms systemkrets Snapdragon 750G och finns i två varianter, där man kan välja mellan 6 GB primärminne och 128 GB lagringsutrymme eller 8 GB primärminne och 256 GB lagringsutrymme. Det enda som inte går att byta ut själv är ramen och fingeravtrycksläsaren. För att göra telefonen mer vattentålig har man tagit bort 3,5 mm-kontakten för hörlurar. Operationssystemet Android 11 är installerat i telefonen som finns i svart, grönt och grönmönstrat.

Priset ligger på 6 490 kronor respektive 6 990 kronor beroende på storleken på minnet.


Fairphone grundades 2013 i Nederländerna. Företaget utvecklar etiskt hållbara smarta telefoner. Bland annat kommer metallerna som används i telefonerna från gruvor där barnarbete inte förekommer. Arbetarna ska även arbeta under rättvisa villkor.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.