1177-läckan

Miljontals samtal till 1177 Vårdguiden låg öppet på nätet

Nu rullas en ny IT-skandal upp efter Computer Swedens avslöjande. Hela 2,7 miljoner inspelade samtal med vårdbehövande har legat helt öppet på nätet sedan 2013.

Totalt rör det sig om hundratusentals timmar av samtal. De innehåller bland annat känsliga uppgifter om sjukdomshistorik och mediciner. I flera fall uppger inringarna också sina egna eller sina barns personnummer.
Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som äger företaget bakom 1177 Vårdguiden har låtit lägga ut tjänsten på privatägda underentreprenörer via företaget Medicall och Medhelp. Medhelp tar emot alla samtal till 1177 från vårdregionerna i Stockholm, Södermanland och Värmland.

Det är främst under obekväma tider som samtalen skickas vidare till underleverantören Medicall i Thailand, där svensk vårdpersonal arbetar med att ta emot samtalen.

När Computer Sweden ringer upp Davide Nyblom vd på Medicall säger han först att det är en omöjlighet. När reporten sedan erbjuder att spela upp en av de inspelade ljudfilerna lägger företagets vd på luren.

Hela avslöjaden och alla detaljer går att läsa om på Computer Swedens sajt.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!