Miljonböter till USA för piratkopiering

publicerad 30 november 2013

Den amerikanska militären har ertappats piratkopiera material för olika genomgångar. Nu tvingas regeringen kompensera it-företaget Apptricity för den otillåtna användningen av upphovsrättsskyddat material.

Samtidigt som president Barack Obama och hans administration försöker stävja brott mot upphovsrätten använder landets armé piratkopierad programvara för olika överföringar, skriver Rysslands Röst.

Det är it-företaget Apptricity som lämnat in en stämningsansökan mot USA:s regering. Man anklagar militären för att uppsåtligen ha brutit mot upphovsrätten och kräver att bli kompenserade.

– Regeringen visste eller borde ha vetat att de var skyldiga att erhålla en licens för kopieringen av Apptricity’s programvara, säger it-företaget i ett uttalande.

Regeringen har kommit överens med Apptricity och kommer att betala 50 miljoner dollar, motsvarande 328 miljoner kronor, för arméns piratkopiering. It-företaget ville i början ha 225 miljoner dollar, men överenskommelsen landade sedan på 50 miljoner.

Apptricity räknar med att fortsätta att göra affärer med den amerikanska militären, trots den senaste tidens olägenheter, skriver Rysslands Röst.

USA:s vicepresident Joe Biden har gått i bräschen för hårdare lagstiftning mot brott mot upphovsrättslagen. Han har i ett uttalande jämställt piratkopiering med att slå in fönstret och stjäla varor från en butik.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.