IT/Övervakning

IBM släpper cancerdödande AI-projekt fritt genom öppen källkod

IT-bolaget släpper nu tre artificiella intelligensprojekt som är skräddarsydda för att hjälpa till att ta fram botemedel för cancer. Det innebär att forskare fritt kommer kunna använda sig av programmen.

Enligt ett pressmeddelande presenterade forskare vid IBM de tre verktygen på två konferenser för molekylärbiologi i Schweiz. Det första programmet PaccMann använder djuplärande algoritmer för att förutspå om olika sammansättningar kommer fungera i mediciner som ska motverka cancer. Detta för att undvika onödiga kostnader som uppstår i att ta fram mediciner som sedan visar sig verkningslösa.
Det andra programmet INtERAcT tolkar och går automatiskt igenom medicinska journaler och publikationer för att hitta viktiga uppdateringar och nyheter i fältet. Det handlar om mer än 17 000 publikationer årligen som behandlar ämnet, varför en vanlig människa har svårt att hinna gå igenom allt.

Det tredje programmet PIMKL ska hjälpa läkare att ta fram skräddarsydd vård till individuella patienter baserade på just deras behov, skriver Zdnet.

Vårt mål är att fördjupa vår förståelse av cancer och utrusta industrier och akademi med kunskap som eventuellt en dag kan leda till att a fram nya behandlingar och terapier”, skriver IBM i ett pressmeddelande.

 


Markus Andersson
markus.andersson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!
  • Ämnen:
  • AI
  • cancer
  • IBM