IBM släpper cancerdödande AI-projekt fritt genom öppen källkod

publicerad 26 juli 2019
- av Markus Andersson

IT-bolaget släpper nu tre artificiella intelligensprojekt som är skräddarsydda för att hjälpa till att ta fram botemedel för cancer. Det innebär att forskare fritt kommer kunna använda sig av programmen.

Enligt ett pressmeddelande presenterade forskare vid IBM de tre verktygen på två konferenser för molekylärbiologi i Schweiz. Det första programmet PaccMann använder djuplärande algoritmer för att förutspå om olika sammansättningar kommer fungera i mediciner som ska motverka cancer. Detta för att undvika onödiga kostnader som uppstår i att ta fram mediciner som sedan visar sig verkningslösa.

Det andra programmet INtERAcT tolkar och går automatiskt igenom medicinska journaler och publikationer för att hitta viktiga uppdateringar och nyheter i fältet. Det handlar om mer än 17 000 publikationer årligen som behandlar ämnet, varför en vanlig människa har svårt att hinna gå igenom allt.

Det tredje programmet PIMKL ska hjälpa läkare att ta fram skräddarsydd vård till individuella patienter baserade på just deras behov, skriver Zdnet.

Vårt mål är att fördjupa vår förståelse av cancer och utrusta industrier och akademi med kunskap som eventuellt en dag kan leda till att a fram nya behandlingar och terapier”, skriver IBM i ett pressmeddelande.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.