I-sim är nästa generations simkort

publicerad 6 mars 2023
- av Sofie Persson
Det nya simkortet är integrerat i systemkretsen och gör simkortsläsare överflödiga.

Integrated sim pekas ut som nästa generationens simkort och förväntas snart ersätta det nu vanliga e-simkortet.

E-simkort, eller embedded sim, är idag vanligt hos flertalet operatörer och mobiltillverkare. Det innebär att det fysiska simkortet inte längre är tillgängligt för användare, utan att det istället är inprogrammerat i ett chipp i enheten.

Under Mobile World Congress i Barcelona har företaget Qualcomm presenterat en ersättare för e-simkortet och det är i-sim, eller integrated sim, rapporterar Sweclockers. Tillsammans med företaget Thales har man tagit fram ett system där simkortet är integrerat i systemkretsen vilket innebär att man kunnat plocka bort simkortläsaren i enheten och därmed fått mer utrymme för andra komponenter.

E-sim kräver en extra krets för att hantera de digitala simkorten och detta ska man kunna plocka bort med i-sim, enligt Qualcomm. Det ska också göra det enklare för tillverkare att inkludera stöd för simkorten i enheterna eftersom det inte kräver någon extra hårdvara.

Kritiken mot både e-sim och nu även i-sim är bland annat att det blir svårare för användare att byta och själva sälja sina äldre enheter eftersom man har simkortet inbyggt i enheten, vilket många tolkar som ett sätt för företagen att kunna säkra försäljning av nya produkter.

Företaget räknar med att detta är nästa generations simkort och att omkring 300 miljoner enheter kommer att använda i-sim redan år 2027.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.