IT/Övervakning

Facebook: Apple skadar småföretagare

Den senaste tiden har Google och Apple fått mycket kritik från Epic Games på grund av reglerna i applikationsbutikerna Google Play och App Store. Även Facebook kritiserar nu Apple för deras höga avgifter i App Store.

Epic Games, som bland annat gör det populära spelet Fortnite, tycker att teknikjättarna ska ta bort den obligatoriska avgiften på 30 procent som utvecklare måste betala för att få med sin applikation i deras butiker.
Tim Sweeney, VD för Epic Games, har vid flertal tillfällen sagt att han anser de ska ta bort avgiften eller att det på annat vis ska bli lättare att distribuera mjukvara till användare. När de inte fick någon respons valde företaget att uppdatera spelet med ett betalningssätt som kringgår butikernas regler. Det resulterade i att båda butikerna tog bort spelet och Epic Games har nu stämt Apple och Google.

Nu får Epic Games medhåll från Facebook, som anklagar Apple för att skada småföretagare med den höga avgiften. Genom Facebook kan användare skapa egna kurser och evenemang som de kan ta betalt för, men när det gäller IOS-utrustade enheter tilldelas användarna bara 70 procent av de den totala summan. Sker betalningen via Facebook direkt så får användaren hela summan.

Detta kan man göra via Android och webbläsaren.

Vi bad Apple att reducera den 30-procentiga avgiften eller tillåta oss att erbjuda Facebook Pay så att företagen som kämpar under COVID-19 kan få ta in alla sina kostnader. Tyvärr blev vi avfärdade och småföretagare kommer bara få betalt för 70 procent av det arbete de gör. Eftersom det är komplicerat, så länge Facebook avstår från avgifter, kommer vi att göra alla avgifter fria i våra produkter.”, skriver Facebook.

 


Sofie Persson
sofie.persson@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!