Facebook: Apple skadar småföretagare

publicerad 28 augusti 2020
- av Sofie Persson

Den senaste tiden har Google och Apple fått mycket kritik från Epic Games på grund av reglerna i applikationsbutikerna Google Play och App Store. Även Facebook kritiserar nu Apple för deras höga avgifter i App Store.

Epic Games, som bland annat gör det populära spelet Fortnite, tycker att teknikjättarna ska ta bort den obligatoriska avgiften på 30 procent som utvecklare måste betala för att få med sin applikation i deras butiker.

Tim Sweeney, VD för Epic Games, har vid flertal tillfällen sagt att han anser de ska ta bort avgiften eller att det på annat vis ska bli lättare att distribuera mjukvara till användare. När de inte fick någon respons valde företaget att uppdatera spelet med ett betalningssätt som kringgår butikernas regler. Det resulterade i att båda butikerna tog bort spelet och Epic Games har nu stämt Apple och Google.

Nu får Epic Games medhåll från Facebook, som anklagar Apple för att skada småföretagare med den höga avgiften. Genom Facebook kan användare skapa egna kurser och evenemang som de kan ta betalt för, men när det gäller IOS-utrustade enheter tilldelas användarna bara 70 procent av de den totala summan. Sker betalningen via Facebook direkt så får användaren hela summan.

Detta kan man göra via Android och webbläsaren.

Vi bad Apple att reducera den 30-procentiga avgiften eller tillåta oss att erbjuda Facebook Pay så att företagen som kämpar under COVID-19 kan få ta in alla sina kostnader. Tyvärr blev vi avfärdade och småföretagare kommer bara få betalt för 70 procent av det arbete de gör. Eftersom det är komplicerat, så länge Facebook avstår från avgifter, kommer vi att göra alla avgifter fria i våra produkter.”, skriver Facebook.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.