Elon Musk lanserar AI-startupen xAI för att utmana OpenAI

publicerad 14 juli 2023
- av Redaktionen

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Elon Musk, den kände entreprenören och miljardären, tar sikte på AI-sektorn med lanseringen av hans nya startup xAI, i hopp om att utmana de etablerade jättarna, däribland hans tidigare företag OpenAI. Med xAI strävar Musk efter att skapa en säkrare och “maximalt nyfiken” artificiell intelligens.

Musk, som förutom att leda xAI även är VD för elbilstillverkaren Tesla, rymdföretaget SpaceX samt äger Twitter, har vid upprepade tillfällen betonat behovet av reglering av AI-sektorn. Han har uttryckt oro för artificiell intelligens potential till “civilisatorisk förstörelse”.

Vid ett evenemang på Twitter Spaces under onsdagen klargjorde Musk sin plan för att bygga en säkrare AI. Istället för att explicit programmera moral i xAI:s AI, är målet att skapa en “maximalt nyfiken” AI. “Om den försöker förstå universums sanna natur, är det faktiskt det bästa jag kan komma på ur ett AI-säkerhetsperspektiv”, sa Musk. Han tillade även att han tror att den kommer att vara “pro-mänsklighet” eftersom mänskligheten är “mycket mer intressant än icke-mänsklighet”.

Musk förutspår att superintelligens, eller AI som är smartare än människor, kommer att uppnås inom fem till sex år. Musk hade tidigare under april meddelat att han planerade att lansera TruthGPT, en “maximalt sanningssökande AI” som rival till Googles Bard och Microsofts Bing AI.

Startupen xAI innehåller namn som tidigare varit knutna till både Google och Microsoft. Bland dem återfinns Igor Babuschkin, en tidigare ingenjör på Googles DeepMind, Tony Wu, som tidigare arbetade på Google, Christian Szegedy, som också var forskningsvetenskapsman på Google, och Greg Yang, som tidigare arbetat på Microsoft.

Trots att Musks nya företag är separat från X Corp. kommer det att arbeta nära tillsammans med Twitter, Tesla och andra företag, enligt webbplatsen. xAI siktar nu på att rekrytera erfarna ingenjörer och forskare i San Francisco Bay Area.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!