Efter hjärnimplantatet – skrev tweet med tankekraft

Teknokratins framfart

publicerad 10 januari 2022
- av Sofie Persson
Försökspersonen Thomas Oxley.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En 62-årig förlamad man ska ha skapat en tweet efter att ha låtit implantera ett chip i hjärnan, uppger neurotechföretaget Synchron.
Jag behöver inga tangenter eller röstaktivering”, menar mannen.

Den 62-årige australiensaren Philip O-Keefe lider av sjukdomen ALS som gör att han är förlamad i armar och ben. Under april 2020 bestämde därför O-Keefe att låta sig implanteras med ett chip i hjärnan, utvecklat av neurotechföretaget Synchron, som möjliggör för honom att använda viss teknologi via tankekraft, rapporterar The Independent.

Jag behöver inga tangenter eller röstaktivering. Jag skapade den här tweeten endast genom att tänka”, lyder en tweet som ska vara formulerad av O-Keefe på neurotechföretagets vd Thomas Oxleys konto.

 

Chippet är inplanterat via den inre halspulsådern för att undvika hjärnkirurgi. Endast fyra timmar efter att chippet planterats in i hans hjärna ska 62-åringen ha kunnat nyttja teknologin.

Systemet är häpnadsväckande, det är som att lära sig cykla – det krävs övning, men när du väl rullar blir det naturligt. Nu tänker jag bara på var på datorn jag vill klicka, och jag kan skicka e-post, göra bankärenden, handla och nu skicka meddelanden till världen via Twitter”, skriver O-Keefe.

Elon Musk har också tagit fram en liknande teknologi med sitt företag Neuralink där man tidigare i år publicerade en video med en apa som spelar ping-pong via tankekraft, något som Nya Dagbladet tidigare rapporterat om. Den transhumanistiskt inriktade entreprenören har tidigare sagt att han planerar att påbörja mänskliga försök under 2022.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!